Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyárleállások miatt nem tudják ledolgoztatni a kétéves munkaidőkeretet, a dolgozókkal fizettetnék ki a kiesést a cégek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több, elsősorban autóipari vállalat az alkatrészhiány és a gyárleállások miatt nem tudja ledolgoztatni munkavállalóival a kétéves munkaidőkeret hátralevő munkaóráit, ezért pénzben hajtaná be a dolgozókon az így keletkezett hiányt – erről ír a Vasas Szakszervezet információira hivatkozva a Népszava.

A lap cikke szerint azért vált mostanra akuttá a koronavírus nyomában fellépő alkatrészhiány és járványügyi korlátozások miatti gyárleállások problémája, mert 2020 áprilisában, azaz mintegy 18 hónappal ezelőtt rendelte el önhatalmúlag a kormány, hogy a szakszervezetek megkerülésével vezethették be a kétéves munkaidőkeretet a cégek. Ezzek sok munkáltató élt is, ám a gyártás folytonossága azóta sem ált vissza a járvány előtti szintre, a kétéves munkaidőkeret azonban néhány hónapon belül „kifut”, az pedig már most látszik, hogy a hátrelevő hetekben nem fogják tudni ledolgoztatni a pandémiás időszak „mínuszos óráit”.

Munkaidőkeret alkalmazása esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló egyenlőtlenül beosztható napi 4 és 12 óra közötti időtartamú munkavégzésére. A munkaidőkeret alkalmazása esetén azonban sokkal fontosabb, hogy a teljes munkaidőt jelentő heti 40 órának a teljes munkaidőkeretre vetítve kell kijönnie: így például egy két hónapos munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkáltató megteheti, hogy az egyik hónapban a munkavállaló minden héten 44 órát dolgozik, viszont a következő hónapban már úgy osztja be, hogy csak heti 36 órát kelljen dolgoznia, így a két hónapban átlagában 40 óra munkavégzést teljesít a munkavállaló.

A Vasas Szakszervezetek szerint „számos vidéki autóipari fellegvárban” azt állítják a dolgozóknak, hogy pénzzel tartoznak a vállalatnak, mivel a hátralevő munkaóráikat nem fogják tudni „időben” ledolgozni. Két cégnél szerintük még azt is felajánlották a munkavállalóknak, hogy hathavi részletben, kamatmentesen törleszthetik a tartozásukat. Van, ahol azzal próbálkoznak, hogy ezeket a mínuszokat tovább görgessék a következő munkaidőkeretbe.

Mint arról a Mérce elsőként beszámolt, a kormány a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idején, Nagypénteken tett közzé egy kormányrendeletet, amely lehetővé tette a 24 hónapos munkaidőkeret munkáltatók általi egyoldalú elrendelését.

A szakszervezet szerint mindkét lépés törvénytelen. A munkaidőkeret végén el kell számolni, a többletórákat ki kell fizetni, a mínusz órákat pedig a cégnek le kell nulláznia. Ha nem tudja ezeket ledolgoztatni, el kell könyvelnie saját veszteségeként – szögezte le a Népszavának László Zoltán, a Vasas alelnöke.

„Nem a dolgozó hibás azért, mert nem tudtak neki munkát adni. Amiatt nem lehet senkit sem adósságba verni, ha betartotta a munkaszerződését, és azt tette, amit a cég vezetése mondott neki. Nem a dolgozó tartozik a cégnek pénzzel, hanem a cég tartozik a dolgozónak munkával!”

–  kommentálta a gyárakból érkező híreket a szakszervezet.

Hogy a konkrét értesülések mely cégek üzemeiből származnak, azt nem árulta el a Vasas, az elmúlt hónapokban azonban sok helyről érkeztek hírek huzamosabb leállásokról: így például heteking állt az esztergomi Suzuki-gyár, a kecskeméti Mercedes-gyár, és szünet volt a győri Audi-gyárban is.