Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan érthetjük meg a kínai befektetéseket Kelet-Európa területén a „kínai fenyegetés” narratíváján túl?

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Transznacionális Intézet október 14-én nyilvános online panelbeszélgetést szervez, melyen szakértők vitatják majd meg a kelet-európai kínai befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb politikai-gazdasági kérdéseket. A vita a befektetések olyan aspektusairól fog szólni, amelyekre a mainstream beszámolók nem térnek ki.

A 2010-es évek eleje óta példátlanul megnőttek a kínai befektetések Európában. Bár a kínai külföldi működőtőke-befektetések (FDI) oroszlánrésze Nyugat-Európába irányul, a legnagyobb feltűnést mégis a kelet-európai befektetések és politikai-gazdasági szerepvállalás keltette.

A mainstream beszámolók a kelet-európai perifériákat Kína „trójai falovaként” ábrázolták, termékeny talajként a kínai „tekintélyelvű előretöréshez” és az „oszd meg és uralkodj” stratégiákhoz, amelyek nemcsak új törésekhez vezethetnek Európán belül, de geopolitikai függőséghez is.

Azonban ezek a beszámolók a kelet-európai kínai befektetések számos fontos aspektusát nem veszik figyelembe – például, hogy hogyan illeszkednek a jelenlegi geopolitikai átalakulásokba, vagy hogyan hatnak a helyi munkaügyi rendszerekre.

A Transznacionális Intézet „A «kínai fenyegetésen» túl: kínai befektetések Kelet-Európában és a globális kapitalizmus újjászerveződése” címet viselő panelbeszélgetése időszerű betekintést nyújt mindazoknak a témába, akiket érdekelnek a kulcsfontosságú politikai-gazdasági fejlemények, nemcsak Kelet-Európában, hanem globális szinten is.

Magyar és szerb esettanulmányokra alapozva a panelbeszélgetés a „kínai fenyegetés” narratívája mögé tekint, és igyekszik kontextusba helyezni a kapitalizmus szélesebb körű globális átrendeződésének és a hegemón hatalom ennek megfelelő elmozdulásainak részeként a kelet-európai kínai befektetéseket.

A vita vezérfonalát többek között az alábbi témák adják majd: Hogyan hatnak a kelet-európai-kínai kapcsolatok a helyi felhalmozási rendszerekre? Hogyan értelmezhetőek a kínai befektetések a globális pénzügyi és infrastrukturális fejlődés részeként? Gondolhatunk-e Kínára imperialista hatalomként?

A panelbeszélgetés résztvevői: Szabó Linda (CEU, Budapest), Aleksandar Matković (Institute for Economic Sciences, Belgrád), Gerőcs Tamás (University of Binghamton). Moderál: Lela Rekhviashvili (Leibniz-Institut für Länderkunde, Lipcse).

A panelbeszélgetésre online kerül sor 2021. október 14-én, este 6 órakor (CET). Az eseményen való részvételhez az alábbi linken lehet regisztrálni, a Facebook-eseménye pedig itt található.

Az esemény a Transnational Institute által szervezett webinárium-sorozat része. A sorozat egy új tanulmánygyűjtemény kiadásához kapcsolódik, mely a kelet-európai új baloldali nézőpontokból vizsgálja a régió posztszocialista átalakulását; és célja a vita előremozdítása több kulcsfontosságú ponton.

A soron következő webináriumok: Baloldali tudás előállítása Kelet-Európában (október 21.), Dekolonizáció és Kelet-Európa (november 4.).