Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összegyűltek az aláírások, az Európai Bizottság elé kerülhet a rovargyilkos permetszerek kivezetése

Ez a cikk több mint 2 éves.

1,16 millió uniós állampolgár írta alá a „Mentsük meg a méheket
és a gazdákat!” kezdeményezést, amely szorgalmazza a szintetikus „növényvédő” szerek kivezetését és egy beporzóbarát, környezetbarát mezőgazdaság támogatását, írja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Az MTVSZ és a kezdeményezés mögé tömörülő további szervezetek két éves kampányukat zárták le pénteken, melynek keretében több mint egymillió aláírást gyűjtöttek, az EU tagországaiból, hogy betiltsák a méhekre káros növényvédő szerek használatát az Unióban. Amennyiben az Európai Bizottság érvényesnek minősíti a kezdeményezést, mind a Bizottságnak mind az Európai Parlamentnek válaszolnia kell a polgárok követelésére.

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés fő követelései:

  1.  a szintetikus növényvédő szerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re,
  2.  intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá
  3.  jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.

A szervezők emlékeztetnek, hogy az uniós szabályok szerint akkor sikeres egy európai kezdeményezés, ha összegyűlik legalább 1 millió érvényes aláírás. Számolni kell azonban az érvénytelen aláírásokkal is. Az MTVSZ szerint korábbi kezdeményezések során az érvénytelen aláírások száma 10-15% körül mozgott. A szervezők véleménye szerint a most összegyűlt több mint 1,16 millió aláírás elegendő kell, hogy legyen a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés sikeréhez. Hozzátették, a papíron gyűjtött aláírások összesítése még jelenleg is zajlik. Az európai polgári kezdeményezések további feltétele, hogy legalább hét országból érkezzen be egy  lakosságarányosan meghatározott aláírásszám, ami Magyarország esetén  minimum 15 750 aláírás. A méheket védő kezdeményezés végül  11 tagállamban – közte Magyarországon is – összegyűjtötte a szükséges aláírásokat.

Az egymillió aláírás elérése a kampány hajrájában világosan megmutatja az EU polgárainak eltökéltségét a beporzók védelmét és a „növényvédő” szerek betiltását célzó európai polgári kezdeményezés iránt

– hangsúlyozta Sonia Conchon, a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!”
kampányiroda munkatársa.

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke, aki a kampány hazai koordinátora volt, elmondta, az Európai Unió lakossága támogatja az Európai Zöld Megállapodásban a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket, de az abban szereplő 50%-os csökkentésnél többet szeretnének, mert a tudósok szerint az nem elegendő a biológiai sokféleség összeomlásának megelőzéséhez. A szintetikus növényvédő szerek nélküli mezőgazdaság 15 éven belüli elérése kell, hogy legyen a cél .

A petíciót többek között aláírta Áder János köztársasági elnök is, aki habár gyakran szeret beszélni a környezetvédelemről, érdemi kiállásokat csak ritkán tesz az ügy érdekében. Nagy István agrárminiszter is nagy nehezen aláírta kezdeményezést, egy éve azonban még igencsak vonakodott tőle. Akkor úgy fogalmazott, a petíciót nem találta aláírásra érdemesnek, mert szerinte annak már a felütése is erősen sarkos, amikor környezetrombolónak nevezi a Közös Agrárpolitikát, és a petíció szövegében „szakmai tévedések is tetten érhetőek”, megfogalmazott célja pedig „illuzórikus”. Idén áprilisban a miniszter már a Facebook-oldalán reklámozta ugyanezt a petíciót, éppen azzal az érveléssel, ami miatt szerinte az elfogadhatatlan volt alig 9 hónappal korábban, a Közös Agrárpolitikai hibáira felhívva a figyelmet.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a Föld Barátai nevű környezetvédő civil szervezet is kritizálta már a zöld megállapodást, mondván az abban foglaltak nem elegendőek a klímakatasztrófa megakadályozásához.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor