Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet szerint elégtelen a von der Leyen-féle európai zöld megállapodás

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Bizottság újdonsült elnöke, Ursula von der Leyen alig két hete foglalta el posztját, a madridi klímakonferenciára időzítve máris nagyszabású tervvel jelentkezett be, az európai zöld megállapodással, melynek küldetése nem kevesebb volna, mint az Unió gazdaságának zöld pályára állítása. Az intézkedés- és irányelvcsomag azonban bőven elégtelen a Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet szerint.

A nagy csinnadrattával bejelentett csomag ugyanis nem tartalmaz semmilyen fundamentális változtatásra vonatkozó tervet, holott enélkül aligha tud tenni az EU a klímaapokalipszis elkerüléséért.

Jagoda Munić, a Föld Barátai Európa igazgatója a tervezettel kapcsolatban elmondta,

„Az EU végre ráeszmél, hogy a társadalom egyre jobban aggódik a bolygószintű vészhelyzet miatt. Mindazonáltal az ígéretek túl kicsik, túl kevesek és túl távoliak – egy ökológiai- és klímaösszeomlás felé tartó elszabadult vonaton ülünk, és az EU Bizottság finoman másik sebességbe kapcsol ahelyett, hogy a fékre taposna.

Von der Leyen elnök továbbra is a régi fogyasztás- és növekedés-megszállott gazdasági elméleten csüng. A bizottsága még mindig támogatja a klímagyilkos fosszilis gázokat, a bukott szén-dioxid kibocsátás kereskedelmet, a túlfogyasztást, és valószínűleg elfogadja az új GMO-kat az ételünkben – ez nem átalakulás.

Örömmel látjuk a fenntartható társadalmak felé vezető átmenettel járó váltásokban a közösségeknek és munkásoknak nyújtott segítséget, de egy valóban „igazságos” átmenet nem szabad, hogy nagy fosszilis üzemanyag szennyezőket segítsen ki.

Az ördög a részletekben rejlik, melyek még váratnak magukra – feszülten fogunk figyelni, hogy lássuk, hogy a Bizottság minden egyes most hozott döntése a környezetet, a klímát és az igazságosságot helyezi előtérbe.

A csomag egy héttel azután látott napvilágot, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség bemutatta Európa környezete — Helyzetkép és kilátások 2020-ban című kiadványát, melyről ebben az írásban magyaráztuk el, miért felemás – a lényeg, hogy habár a problémát helyesen észleli, azonban a megfogalmazott javaslatok nem nyújtanak valódi megoldást a klímaváltozás problémájára.

A Föld Barátai szerint ugyanígy elégtelenek a von der Leyen-féle zöld megállapodás programpontjai. Felsorolják a következő pontokat, melyeket a megállapodás megfogalmaz:

  • Az EU üvegházhatású gázkibocsátását 2030-ig 50, de lehetőleg 55 százalékkal csökkentené – ez azonban túl kevés a klímavészhelyzethez képest, és nincsenek hatóságok, melyek betartatnák.
  • A nettó nulla kibocsátás elérése 2050-ig – de 2050-ig várni a szénégetés befejezésével késő.
  • Százmilliárd eurós igazságos átmenet alap – azonban nincs rá garancia, hogy ezt nem a szennyező iparágak kártalanítására fogják használni.
  • A biodiverzitás hanyatlásának a visszafordítását szolgáló irányelvek – túl kevéssé részletezve.
  • Új élelmiszer- és mezőgazdasági irányelvek bevezetése, a növényvédő szerek, műtrágyák és a szennyezés visszaszorítására – túl kevéssé részletezve.

Ezzel szemben a Föld Barátai a következőket javasolják:

  • Távolítsák el a vállalati befolyást a döntéshozatali folyamatokból, különösen a fosszilis üzemanyag társaságokat.
  • Minél hamarább vonják ki a fosszilis energiahordozókat, a gázt is beleértve, összhangban azzal, hogy az EU méltányosan vállaljon részt a globális cselekvésben.
  • Fogalmazzanak meg biodiverzitás-vesztés és szennyezésmentes, valamint a természetes élőhelyek, mint a mocsarak, erdők és mezők helyreállítására vonatkozó célokat.
  • Vonják ki a szintetikus növényvédő szereket és az ipari mezőgazdaság helyett ökológiai gazdálkodóknak adjanak támogatásokat.
  • Fogalmazzanak meg célokat, hogy abszolút értéken csökkentsék Európa erőforráshasználatát.
  • Meredeken emeljék meg az elköteleződést a 2030-as megújuló energiacélok és energiatakarékossági célok terén, és állítsanak fel ötéves terveket az elérésükhöz.
  • Állítsanak fel új és átlátható finanszírozási rendszereket hogy segítsék a közösségeket, munkásokat és alacsony jövedelmű embereket az átalakulás során.

Ursula von der Leyen egyébként a Népszavában jelentette meg magyar nyelven publicisztikáját, melyben az európai zöld megállapodás mellett érvel, ebben leírja, véleménye szerint hogyan lehet a fejlődés és a növekedés fenntartása mellett egyszerre a környezetet is védeni, és élhető jövőt teremteni.

Ahogy a Föld Barátai, úgy a Mérce szerzői közül is többen leírták már, hogy a gazdasági növekedés és a privát tőke fennmaradása miért nem egyeztethető össze a fenntartható gazdasági működéssel és az emberi civilizáció hosszú távú fennmaradásával, erről ezen a linken olvashattok bővebben.