Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb 10 évet is ráhúzhat Navalnijra Putyin rezsimje, most épp „szélsőségesség” a vád

Ez a cikk több mint 2 éves.

A már eleve 2 és fél éves börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ellen újabb büntetőeljárást kezdeményezett kedden az orosz nyomozó főügyészség. A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Navalnijt az Európai Parlament évenként odaítélt emberi jogi díjára terjesztették fel.

Az oroszországi választások utánra időzített lépést a kiemelt bűncselekményekkel foglalkozó Nyomozó Bizottság jelentette be.

A vád szerint Navalnij alapítója és vezetője volt egy „szélsőséges szervezetnek”. Az ilyen típusú bűncselekményekért Oroszországban tízéves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Az aktivista szövetségesei ellen már júniusban határozatot hozott egy orosz bíróság, eszerint szervezetük, a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) szélsőséges, és társadalmi feszültségek keltésében érdekelt. Navalnij kollégáinak lakásait akkor megszállta a rendőrség, többük mozgását jelentősen korlátozták, és sokan külföldre menekültek az üldözés elől. Magát az FBK-t is betiltották, és olyan extremista  szervezetekkel került egy listára, mint az al-Káida, vagy az ISIS.

Mint ismert, Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Január közepén tartották a Navalnij melletti demonstrációk első etapját, akkor a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt annak ellenére, hogy hivatalosan a járványügyi szabályok miatt illegális a gyülekezés. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek. Még az első tüntetések után egy héttel is több embert letartóztattak Navalnij közvetlen munkatársai közül, többek közt szóvivőjét, Kira Jarmist és Nyikolaj Ljaszkint.

A politikus letartóztatását és tárgyalásait Oroszországban és világszerte tüntetések kísérték.

Alekszej Navalnij és az FBK a „SmartVoting” nevű választási információs applikációval kívánta növelni a Putyin-ellenes ellenzék esélyeit a nemrég megrendezésre került oroszországi választásokon, ám az orosz hatóságok jelentős bírságokat helyeztek kilátásba az Apple és a Google számára, akik így eltávolították az appot az alkalmazásboltjaikból.

(Reuters, Novaja Gazeta)