Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Xiaomi mobilokat gyártó cég kirúgott 170 dolgozót Törökországban, de most kénytelen visszavenni őket

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Törökország határozott lépésekkel halad afelé, hogy az okostelefon-gyártók regionális központjává váljon”

büszkélkedett idén márciusban Recep Tayyip Erdoğan török elnök, amikor a kínai Xiaomi és a kínai tulajdonban lévő finn Salcomp Isztambulban közösen nyitott meg egy gigantikus telefongyárat, évi 5 millió darabos gyártókapacitással.

A Xiaomi februárban jelentette be, hogy mintegy 30 millió dolláros befektetéssel indítja el a gyártósorokat a török metropolisz európai oldalán. Erdoğan később úgy nyilatkozott a vállalkozásról, hogy országában, ahol évente 10 millió okostelefon lel gazdára, Európa, Oroszország és a Közel-Kelet összekapcsolódása jöhet létre. Hangsúlyozta, hogy Törökország komoly lehetőségeket kínál a külföldi befektetőknek az ottani „dinamikus munkaerő” és a stratégiai elhelyezkedés miatt.

Hogy mennyire dinamikus is a munkaerő Törökországban, mi sem mutatja jobban, mint az alig néhány hónappal későbbi botrány a vadonatúj gyárban, melynek során augusztusban a Xiaomi-Salcomp gyár elbocsájtott állásából körülbelül 25 munkást, akik korábban csatlakoztak a Türk Metal nehézipari szakszervezethez, ami a nemzetközi IndustriAll Szakszervezet tagszervezete.

A munkások rögtön akcióba is lendültek, és alig egy nappal később már 400 munkás sztrájkolt az üzem területén, vagyis az összes munkás nagyjából fele. Az egyik sajtónak nyilatkozó munkás arról számolt be többek közt, hogy a nyolcórás szerződés ellenére 10-11 órát dolgoztatták őket a gyárban, és ezért sem kaptak többet a minimálbérnél.

A szakszervezetesedés és munkabeszüntetések arra sarkallták a gyárvezetést, hogy erőteljes szakszervezet-ellenes kampányba fogjanak, melynek során a jelentések szerint dolgozókat félemlítettek és fenyegettek meg, és végül elbocsájtottak 170 dolgozót. Az elbocsájtottak 80 százaléka nő volt.

A szakszervezet-ellenes kampány és kollégáik elbocsájtása ellen demonstráló munkások előtt a helyi beszámolók szerint bezárták a gyár kapuit, a gyár területén sztrájkolók nem használhatták a mellékhelyiségeket, illetve telefonjaikat sem.

Hat nap elteltével, szeptember 23-án végül a sztrájkoló munkások teljes győzelmet arattak: a Salcomp vezetése beleegyezett, hogy mind a 170 elbocsájtott dolgozót visszavegyék, és október legelején kollektív bértárgyalásokat indítsanak a munkások képviseletével.

„Amikor összefogunk, győzünk. Hála a jól szervezett akciónak és a nemzetközi szolidaritásnak, a munkások önszervezéshez való jogát elismerték végül.”

– nyilatkoza Pevrul Kavlak, a Türk Metal elnöke és az IndustriALL szakszervezet végrehajtó bizottságának tagja.

(WSWS, industriall-union.org, Daily Sabah)