Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: A magyar család az asszony köré rendeződik

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor péntek reggel ismét megszólalt a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol beszélt a csütörtöki Budapesti Demográfiai Csúcsról és a kormány családpolitikájáról, illetve a minimálbérről és a járványhelyzetről.

Orbán kijelentette, szerinte Európa migrációval akarja pótolni a hiányzó gyerekeket, viszont ez nem fog sikerülni neki. „Elfogadhatatlan, hogy migrációval oldjuk meg a munkaerőhiányt” – mondta. Hozzátette, hogy a nyugat ebben a pillanatban nem képes saját magát fenntartani, és szerinte ezért jönnek sokan Magyarországa. A miniszterelnök úgy véli, mindenkit érdekel, hogy működik-e ez a politika, de ehhez kell legalább két évtizedes folyamatos működés kell, hogy kiderüljön.

,,Én csodálattal nézem a hölgyeket akik ezzel próbálkoznak, hogy egyszerre dolgoznak is és a gyermekeikről is gondoskodnak.”

Orbán nem felejtette el mantrázni a női princípium mítoszát sem. Elmondta, minden tisztelete azoké az anyáké, akik otthon maradtak gyermekükkel a járvány idején és saját maguk tanították őket, ha azok a vírus miatt nem tudtak iskolába menni. A pandémia alatt aránytalanul megnövekedtek a nők gondoskodási terhei, ám láthatóan a miniszterelnököt ez nem hatotta meg, ugyanis szerinte

,,a magyar család az asszony köré rendeződik, előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha az ember édesanyja főzi a vacsorát”.

Orbán szerint a nők számára meg kell teremteni azokat a gazdasági körülményeket, hogy a gyermekvállalás ne egy plusz kötelesség legyen számukra, hanem előnyökkel is járjon. Ezt szerinte adóreformmal lehet megvalósítani. A miniszterelnök hozzátette, hogy sikeres a gazdaságpolitika, a növekedés 5,5 százalék fölé érhet, az államnak többletbevétele lesz, a legnagyobb terhet a családok vitték, így nekik adnák vissza azt az adót, amit ők befizettek.

A kormány adóvisszatérítési terveiről itt írtunk bővebben.

Az LMBTQ közösség sem maradt ki a kormányfő reggeli műsorából. Orbán úgy fogalmazott, a közösség tagjai számára is jár az emberhez méltó élet Magyarországon, de „ne akarják nekünk megmondani, hogy hogyan neveljük a gyermekeinket”.

Magasabb lesz a minimálbér, mint 2010 előtt az átlagkereset: a miniszterelnök az őszi parlamenti ülésszakot is ezzel az ígéretével nyitotta, amit a rádióban is megismételt. Hozzátette, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelést terveznek, illetve a teljes 13. havi nyugdíjat is ki akarnák fizetni jövőre.

Az ellenzéki jelöltek közös programjukban adómentes minimálbért ígérnek kormányváltás esetén, valamint Karácsony Gergely a 200 ezer forintos nettó minimálbérre is ígéretet tett.

Orbán a járványról is beszélt egy keveset. Elmondta, szerinte lesz negyedik hullám, kötelezővé azonban nem tenné az oltást, mert az ellenállásokba ütközne Magyarországon, de kijelentette, aki nem oltakozik, az életveszélyben van. Lezárásokat sem terveznek, amíg nem muszáj, mert szerinte azok igazságtalanok lennének a beoltottakkal szemben. Ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor az a védettségi igazolványhoz lesz kötve, mondta,

,,azokat kell korlátozni, akik nem oltották be magukat.”

Közben egyre nőnek a járványügyi mutatók, egyedül a beoltottak száma csökken, figyelmeztetett tegnap a 444. Tegnap 526 új fertőzöttet igazoltak, 411 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, három és fél hét alatt négyszeresére nőtt ez a szám.