Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szélsőjobbos buli” helyett a családon belüli erőszak megfékezését követelték feministák a Demográfiai Csúcs előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban rendezik meg a , ahol a népesedési problémákat magyar és külföldi politikusok, egyházi személyek, vállalatok, és – szinte kizárólag konzervatív – civil szervezetek képviselői.  Az esemény első napján felszólalt maga Orbán Viktor is.

A 444 számolt be arról csütörtökön, hogy a rendezvényre érkezőket  egy apró tiltakozó flashmob várta: a Nőkért Egyesület aktivistái álltak ki a helyszínen, egy molinót felemelve.

Az egyesület saját honlapján leírja, hogy aggasztónak tartják, hogy „közpénzen fognak nálunk vendégeskedni olyan szélsőségesen antifeminista, homofób és rasszista közszereplők, akiket más országokban jóval kevésbé látnának szívesen. Számos meghívott előadó a nemes célnak hangzó „családvédelem” (illetve, „életpártiság”) pajzsa mögé bújva rendszeresen kikel a nemek egyenlősége és a nők reprodukciós jogai, a fogamzásgátlás, az átfogó iskolai szexedukáció, a testi önrendelkezés, a szexuális autonómia és a gendertanulmányok ellen, továbbá a biológiai esszencializmus jegyében a nők „különleges” (gondoskodó, kiszolgáló) szerepét, valamint az LMBTQ-személyek „átnevelő” terápiáját szorgalmazza. 

Azt is kifogásolják, hogy a Demográfiai Csúcs által „egy szélsőjobbos buli” valósul meg a szélsőjobbtól állítólag elhatárolódó kormány szervezésében.

A meghívottak közt ott van többek között:

  • Marion Maréchal-Le Pen, akinek nézetei az abortuszról szigorúbbak a francia katolikus egyházénál is;
  • Mike Pence, aki szerint az óvszer nem hatékony a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére;
  • Sharon Slater, aki szerint a szexedukáció „háború a gyerekek ellen”;
  • Ed Martin, a házasságon belüli nemi erőszak létezését tagadó antifeminista aktivista, Phyllis Schlafly utóda;
  • Milorad Dodik, aki szerint a 8000 ember életét követelő srebrenicai mészárlás nem történt meg;
  • Jaime Mayor Oreja, aki a hazájában elkövetett, 16 fő életét követelő terrortámadást többek közt a melegházasság elfogadásával hozta összefüggésbe;
  • Eric Zemmour, aki Le Premier Sexe című könyvében megkérdőjelezi a nemek egyenlőségével egyetértő férfiak férfiasságát, és akit a közelmúltban több nő szexuális zaklatással vádolt meg;
  • és Sophia Kuby, aki a nők tudatos karrierfeladását dicsőíti.

Budapest, 2021. szeptember 23.
Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja és Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter (b-j) a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

„A családbarát kormánynak az ultrakonzervatív szélsőségesekkel való lepaktálás helyett a családok tényleges védelmével, azon belül a családtagjaikat bántalmazók – potenciális leendő családirtók – idejében történő megfékezésével kellene foglalkoznia”

– jegyzi meg a Nőkért Egyesület.

Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint eseményen arról beszélt, hogy a kormány családpolitkájának része, hogy a gyermekvállalás egy család számára „anyagilag is előny legyen”, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát a miniszterelnök szerint az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket – hangoztatta Orbán.

(444, MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd