Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kordás László a DK-ban látta a legerősebbnek a szándékot a dolgozók képviseletére

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy érzi, többet kell tennie a szakszervezeti mozgalomban való részvételnél, ezért lemond vezetői tisztségéről, és belép a Demokratikus Koalícióba (DK) Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) eddigi elnöke – erről tájékoztott vasárnap délutáni közleményében a DK.

A párt Facebook-felületén egy rövid videót is közölt, amelyben Kordás maga beszél arról, hogy szerinte Dobrev Klára az a személy, aki „a magyar munkavállalóknak egy jobb világot tud hozni”.


Kordás László 2019 februárjában, a MASZSZ akkori tisztújítása – amelyen Kordást négy évre újraválasztották a szervezet elnökévé – előtt egy, az Új Egyenlőség által szervezett elnökjelölti vitán beszélt részletesen arról, hogy mit gondol a pártok és a szakszervezetek viszonyáról. A szakszervezeti szövetség távozó vezetőjét telefonon értük el, és akkori véleményéről, illetve a DK-hoz való mostani csatlakozásáról  kérdeztük.

A két évvel ezelőtti beszélgetésen (a pártok és szakszervezetek viszonyáról szóló blokk a linkelt videó 43. percétől kezdődik) Kordás kifejtette, hogy a hazai viszonyok között szervezeti és választási együttműködést egyetlenegy párttal sem akar elképzelni a MASZSZ (amelyet a konföderáció kormányok iránti elvárásait rögzítő Fehér Könyvben is rögzítettek), viszont „megrendelői” szeretnének lenni a munka világát érintő pártprogramoknak. A másik két elnökjelölttel egyetemben egyetértett Pogátsa Zoltán moderátor azzal kapcsolatos felvetésével, hogy „amikor a szocialisták kormányon voltak, nem kormányoztak szociáldemokrata módon”. Kordás akkor azt fűzte hozzá: „Amikor egy párt ellenzékben van, jobban keresi a szövetségeseit a szakszervezetekben, civil szervezetekben”; majd egy következő moderátori kérdésre azt is hozzátette: „Az eddigi tapasztalatok alapján nehezen tudjuk elhinni [hogy kormányon is ugyanígy viselkednek majd – a szerk.]”.

Arra a kérdésünkre, hogy ezzel kapcsolatban azóta megváltozott-e a véleménye, a DK-ba frissen belépő Kordás így felelt:

„Emlékeim szerint én már akkor is azt mondtam, hogy ellenzékben sűrűbben keresik a szakszervezetek szövetségét a pártok, de kormányon is keresik  az együttműködést. Vannak olyan kormányok, amelyek keresik, és vannak olyanok, amelyek nem annyira, csak a kirakatban.”

Kordás szerint valamilyen mértékben még a mostani kormány is keresi a szakszervezetek együttműködését, hiszen történnek ugyan megállapodások, de ezekbe igazából érdemi beleszólásuk nincs a szakszervezeteknek, és éppen ez az, amin változtatni kíván ő és újdonsült pártja.

A távozó MASZSZ-elnök szerint a társadalmi párbeszéd erősítése kiemelt célja kéne, hogy legyen minden politikai pártnak, és ezen a téren úgy látja, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül egyedül Dobrev Klára kereste a szakszervezetekkel a kapcsolatot, és több ágazati szervezettel (pedagógusokkal, egészségügyisekkel, rendvédelmisekkel) folytatott egyeztetéseket azok helyzetéről, igényeiről, elvárásairól.

„Ezért gondolom azt, hogy aki a kormányzati felkészülés során fontosnak gondolja a szakszervezetekkel való konzultációt, az kormány is ezt fogja majd tenni”

– mondta a Mércének Kordás.

2019-ben arról is beszélt a fent idézett vita során Kordás, hogy akkor hiszi el egy politikai pártnak, hogy az „rendes szociáldemokrata párt”, ha programalapúan képviseli azt az értékrendet, amely szerint nem a munkavállaló van a gazdasági növekedésért, hanem a társadalmi jólétet kell szolgálnia a növekedésnek.

Kérdésünkre válaszolva Kordás László elmondta, ezt az értékrendet látja a DK programjában, sőt

a DK a részéről érzi a legerősebbnek a szándékot a szakszervezeti értékek és elvárások képvislétére, valamint a munkavállalókkal való konzultációra az összes ellenzéki párt közül.

Lapunknak Kordás László elmondta még azt is, hogy bár döntés még nem született erről, lemondásának benyújtása után valószínűleg már nem ő fogja képviselni a a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a MASZSZ-t a küszöbön álló minimálbér-tárgyalásokon, hanem várhatóan az alelnök (aki jelenleg Székely Tamás  – a szerk.).  A szokásos éves kongresszus időpontját pedig még nem rögzítette ugyan az ebben illetékes Szövetségi Tanács, de az elnökség által erre javasolt időpont november 9-e, ekkor lehet tehát esedékes a MASZSZ új elnökének a megválasztása.

A Szakszervezetek.hu-n olvasható profilja szerint Kordás László 1998-ban lett főállású szakszervezeti tisztségviselő, pályázat útján került a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség titkári székébe. 2002-2004 között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöki tisztjét töltötte be. 2004-ben nevezték ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium államtitkárává. 2007-től két éven át a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatói tanácsadójaként koordinálta a Társadalmi Párbeszéd Központ létrehozását és működését. Ezt a munkát 2009 és 2011 között a hivatal főigazgató-helyetteseként is folytatta, miközben vezetésével dolgozták ki a Jogpont hálózat szakmai koncepcióját. 2012 után óta tanácsadóként vett részt több alapítvány munkájában, tagja egyebek mellett a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Főtitkárként irányította a Közmunkás Szakszervezetet. A versenyszféra legnagyobb szakszervezeti tömörülésének, a 2013 decemberében alalkult Magyar Szakszervezeti Szövetségnek 2015 februárja óta volt elnöke.

Címlapkép: Kordás László beszédet mond a rabszolgatörvény elleni tüntetésen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc