Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Órákra leállt az előválasztási rendszer, az Országos Előválasztási Bizottság szerint ez jó hír

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat reggel, az 2022-es magyarországi választások előtt tartott ellenzéki előválasztás elindulása után nem sokkal túlterhelés miatt leállt az online szavazófelület. Az Úgytudjuk értesülései szerint pénteken már kipróbálták a rendszert, de az akkor is összeomlott, majd szombat délelőtt ez élesben is megtörtént.

Korábban több politikus is jelezte, hogy mivel várhatóan mindenki az első napokon akar majd szavazni, fennakadások várhatóak a szavazórendszer felületén.

A szavazás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottság sajtóközleménye az üggyel kapcsolatban szombat délelőtt úgy fogalmazott, az előválasztás „hatalmas siker”, mivel „a szervezők számára is váratlanul nagy lett a részvétel szombaton.”

„Hatalmas siker az előválasztás – két óra leállás az erőforrás-bővítésért Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere. A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére. Köszönjük a változást akarók sokaságának, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a szavazópontokon már a reggeli órákban!

Arra kérünk mindenkit, hogy a mai napon, szombaton, 12:00 után térjenek vissza az urnákhoz, és válasszák a számukra legkedvesebb jelölteket! A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk.”

A leállás tehát tehát ezek szerint ideiglenes, és hamarosan (12:00-től) újra igénybe lehet venni az online felületekre szavazni a jelöltekről.

Miközben sokáig vita volt az ellenzéki pártok között arról, hogy lehessen-e online szavazni (a tárgyalások során az elképzelés legfőbb támogatója a Momentum volt), a szervezők végül a szavazási mód népszerűsége miatt zöld utat engedtek az elektronikus voksolásnak.

A Bizottság pénteki Facebook-bejegyzése értelmében meg is hosszabbították az „online szavazósátor” nyitvatartását, szeptember 18-án reggel 10 (12) és este nyolc, 19-én reggel 10 és este kilenc, szeptember 20-a és 25-e között pedig reggel kilenc és este kilenc között lehet online regisztrálni, míg az előválasztás utolsó napján, szeptember 26-án reggel nyolc és este nyolc között üzemel az online szavazósátor.

Az online szavazáson fénykées igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet részt venni, azonban a csalást elkerülendő a szervezők előírták, hogy a virtuális voksolók egy videóhívásban azonosítsák magukat. Ezeket a videós azonosításokat az előválasztást szervező aktivisták végzik.

A Republikon Intézet Mércéhez is eljuttatott kutatásában rávilágított, hogy az amúgy forráshiánnyal küzdő ellenzék előválasztásán várhatóan a rendes választáson résztvevők 9-12 százaléka is részt vehet, 550-650 ezren mehetnek tehát mától szavazni a szerintük legalkalmasabb jelöltre. Az elemző intézet szerint a 2019-es budapesti részvétel és a forráshiány miatt egy 4-500 ezres – tehát az ellenzéki magszavazók 20 százalékát mozgósító – részvétel már jelentős sikernek számítana.

A Mércénél mi is kiemelten foglalkozunk az előválasztássalÉlő közvetítéseink mellett rendszeresen közlünk elemzéseket az előválasztási vitákról, valamint hosszabb riportokat készítettünk olyan kezdeményezésekről, mint a magyarországi roma közösséget az előválasztásba bevonni kívánó 1Magyarország Mozgalom

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila