Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy lengyel vajdaság megváltoztatja LMBTQ-ellenes határozatát az EU-s szankciók miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A krakkói székhelyű Kis-lengyelországi vajdaság több változtatást is eszközölt a két éve elfogadott úgynevezett „Anti-LMBT” rendeletein, miután hosszasan és eredménytelenül próbáltak tárgyalni megtartásukról az Európai Bizottsággal. Korábban a tartomány vezetői egy új egyenlő bánásmódért és családjogokért felelős különleges megbízottat is kineveztek, hogy elkerüljék a több milliárd eurós EU-s támogatások kiesését a kirekesztő rendelet miatt, de a rendelet módosítása vagy visszavonása nélkül ez sem lesz elegendő:

a vajdaság két és fél milliárd euró veszteséggel számolhat az EU-s támogatásokban, ha nem lesznek átfogó változtatások.

A Kis-lengyelországi vajdaság (Województwo Małopolskie) két évvel ezelőtt fogadott el egy súlyosan kirekesztő rendeletet egy sor lengyel tartományhoz hasonlóan, aminek célja az volt, hogy korlátozzák a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogait. A rendelet az „LMBT-mozgalom ideológiájának nyilvános hirdetését” tiltotta meg. A rendeletek a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt nyomására születtek meg.

Júliusban az Európai Bizottság jogi eljárást indított Lengyelország ellen arra hivatkozva, hogy Varsó nem tett eleget az úgynevezett „LMBTQ-mentes övezetekkel” kapcsolatos felszólításainak, erre Lengyelországnak szeptember 15-ig volt ideje reagálni.

Tomasz Urynowicz, a  Kis-lengyelországi vajdaság parlamentjének alelnöke augusztusban kilépett a PiS-ből, mivel pártja leszavazta az ellenzék által javasolt változtatásokat az eredeti rendeletben.

A lengyel Onet-nek nyilatkozva a fejleményekről, Urynowicz most elmondta

„nem vagyok meglepve. Pontosan ezt mondtam két hónapja is, hogy a rendeletet meg kell változtatni, különben a vajdaság nem fogja megkapni a támogatásokat. A PiS bírált engem emiatt, és ezért vesztettem el a pozíciómat.”

A lengyel „LMBTQ-mentes zónák” elutasításáról az Európai Parlament egy napon szavazott júliusban a homofóbbá faragott fideszes pedofiltörvénnyel, és nagy többséggel határozatban utasította el azokat.

Erre válaszul a magyar kormány rendeletbe foglalta, hogy az EU „átlépett egy vörös vonalat” és a homofób módosítót érő EU-s kritika „gyűlöletbeszéd” Magyarországgal szemben.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke már korábban kifejtette véleményét, miszerint a homofób törvény „szégyenteljes”, és az Európai Parlament valamennyi frakciójából (a szélsőjobb kivételével) akadtak képviselők, akik úgyszintén élesen kritizálták a szexuális kisebbségek elnyomását lehetővé tévő magyarországi törvényt.

A szombati Pécs Pride-ról a Mérce élőben közvetít majd a Facebookon, kövessétek velünk az eseményeket!

(ONET)
Címlapkép: MTI / Mónus Márton