Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult az elovalasztas.hu, videós bejelentkezéssel lehet online regisztrálni az előválasztásra

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a Civil Választási Bizottság az ellenzéki előválasztás részleteiről, melyen az ellenzéki pártok által alkotott Országos Előválasztási Bizottsággal együttműködésben dolgoztak az elmúlt hónapokban. Az eseményt élőben közvetítettük, a felvételt az alább lehet visszanézni, ez pedig az előválasztás hivatalos weboldala.

A rendezvényen megszólaltak Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke, valamint a Bizottság tagszervezeteinek képviselői, akik beszámoltak az online és a személyes szavazás részleteiről, és az is kiderült, hogy várhatóan 27-én lesznek eredmények, hivatalos tájékoztatást pedig 28-án délelőtt várhatunk.

Magyar György a demokrácia egyik legfontosabb intézményének nevezte az előválasztást, utalva arra, hogy a kétfordulós választási rendszer megszüntetése és a győzteskompenzáció mellett a képviselőjelöltek és a miniszterelnök-jelöltek esetében is az egy az egy ellen felállásban van esélye az ellenzéknek. Azt is kifejtette, hogy noha a pártok is kétségkívül fontos szerepet töltenek be, a civilek feladata a közbeszéd befolyásolása. Az ügyvéd szerint a pártok nincsenek eléggé beágyazva a magyar társadalomba, és a CVB feladatai, hogy segítsék elérésük növelését, és reklámozta az Élni hívlak, mozgósításra hívó dalt is, melyet a rendezvény egy pontján le is játszottak és kollektíve sikeresnek találják a Bizottság tagszervezetei.

Hajdu Gergő, az aHang kampányigazgatója kifejtette, a civil választási bizottság a hatpárti szövetséggel együttműködésben napestig dolgozott az előválasztás megvalósításán, és azt is elmondta, hogy céljuk elsősorban nem a kormányváltás, hanem a demokratikus folyamat maga. Reményei szerint több ezer aktivista és több százezer szavazó fog demokráciát tanulni az elkövetkezendő időszakban.

Az aHang felelős az online szavazásért, amire hétfő délelőtt tíztől ezen a linken lehet időpontot foglalni, és előzetesen regisztrálni a leendő szavazáshoz.

Hajdu elmondta, minden választót videóval kell azonosítaniuk. Ehhez regisztráció után tudnak időpontot adni a nekik, majd egy aktivista videóhívásban azonosítja őket, amihez szükség lesz a lakcímkártya és egy fényképes igazolvány bemutatására.

Aki regisztrál, annak elég egy szavazói linkkel 18. és 26. között szavaznia az online felületen. Ennek során két szavazólapot fog látni, az országos egyéni választókerületi, valamint a miniszterelnöki szavazólapot. A videós regisztrációt 18. és 26 között is el lehet végezni, akkor a regisztráció után rögtön felugranak majd a szavazólapok.

Magyar újságírói kérdésre elmondta, nem félnek hogy a fideszes trollok online szavazást befolyásolnák, mert megfelelően van megalkotva az informatikai háttér. Attól sem tart, hogy a személyes szavazást befolyásolnák, véleménye szerint a Fidesz meg fogja várni, hogy ki nyeri az előválasztást, ehelyett kivárja majd a végleges jelöltet.

A CVB több ezer aktivistái vesznek részt a választási folyamatban, az aláírások ellenőrzésétől a szavazás lebonyolításáig. Terveik szerint aktivistáik részt fognak venni a választások utáni szavazatszámlálásban is. Hajdu azt is elmondta, hogy az aHangnak nagyjából 50 millió forintra van szüksége a mozgósítási feladatok megszervezéséhez, eddig nagyjából 36 millió forint gyűlt össze, viszont egy nagyobb adománynak köszönhetően ez az összeg nemsokára 43 millió forintra nő.

A L. László János, a Nyomtass te is főszerkesztője elmondta, a héten 106 féle újságot készítettek, vagyis valamennyi választókerület számára külön kiadvánnyal készülnek. Emellett olyan lapszámot csináltak, ami elmagyarázza mi is az előválasztás, de az is kiderül belőle, kik a miniszterelnök-jelöltek és hogy melyik választókerületbe tartozik az adott település. A lapszámban azt is leírják, hogy az adott körzetben hol és mikor lesznek nyitva az urnák.

Az előválasztást ők is eszköznek tekintik, és véleményük szerint kiadványuk fontos eszköz lehet vidéken a kormány médiahegemóniája elleni harcban. Felméréseik szerint ahova eljut a Nyomtass te is, ott az embereknek számottevően tudják befolyásolni a szemléletüket. Az otthon nyomtatható lap innen tölthető le.

Az már a hétvégén kiderült, hogy országszerte 775 településen lehet majd személyesen voksolni, az alábbi térképen lehet böngészni a helyszínek között. A zöld pontok a fix szavazóhelyiségeket jelentik, ezeket nagyobb települések forgalmasabb csomópontjain állítják fel, míg sárgával jelölték a mozgóurnákat, a pontos helyszínnel és a nyitvatartási idővel együtt.

Nagyjából 300 sátrat és pavilont használnak a csaknem 800 helyszín kiszolgálására, és Hajdu felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a saját választókerületében tud szavazni, amennyiben személyesen teszi le a voksát. Az elovalasztas.hu oldalon meg lehet találni, mikor és hol lesznek felállítva a sátrak. A sátrakban legalább két ellenérdekelt jelölt aktivistája jelen kell hogy legyen, és jelen állás szerint a helyszínek 90 százalékában lesz civil aktivista is.

Elmondta, hogy minden szavazólapon lesz egy egyedi QR kód, melyet az aHang rendszere generálja, ezzel biztosítják hogy a több, mint egymillió szavazólap mind egyedi legyen. Az online szavazás esetén az aktivisták szintén beolvasnak egy QR-kódot, így nem lehet a szavazólapokat és szavazatokat hamisítani.

A többszörös szavazást azzal gátolják meg, hogy a lakcímkártyákon lévő vonalkódot leolvassák, így többször nem lehet majd használni. Ez az adatbázis nem lesz összekötve a szavazólapok QR-kódjaival.

Az előválasztás menetrendje a következő:

  • Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00: Az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
  • Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00: Az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át)

A szavazópontokon a miniszterelnök-jelöltek mellett egyéniben mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él, ez az online szavazásra is igaz.

Pákozdi Éva, Számoljunk Együtt Mozgalom elmondta, hogy a 2019-es előválasztáson is részt vettek a szavazatszámlálásban. Mozgalmuk a választások átláthatóságát és ellenőrzését, valamint a civilek részvételének biztosítása céljából vesz részt a folyamatban. Az országos választásokra tízezer szavazatszámlálót szeretnének mozgósítani, az előválasztáson ennél kevesebb is elég lehet. Várakozásai szerint nagyjából háromezer urnával lehet számolni az előválasztáson.

Pákozdi kifejtette, hogy 26-án nem érdemes eredményváróra számítani, mivel 27-én hétfőn fogják összeszámolni a szavazatokat, erre továbbra is várják a szavazatszámlálók jelentkezését. Úgy véli, 800-1000 aktivistára lesz szükség a szavazatok összeszámlálásához.

A hitelesített szavazólapok számlálását előreláthatóan hétfőn reggel kilenckor fogják megkezdeni, és míg előzetes eredmények már hétfő estére várhatók, a hivatalos eredményekről 28-án kedden délelőtt fognak tájékoztatni, és az összes választókörzet, valamint a miniszterelnök-jelöltek eredményeit egyszerre jelentik be. Ez persze attól függ, hogy jól saccolták-e meg a szavazók várható számát.

Juhász Bence a vitákat szervező Tabumentes Országmentés részéről elmondta, hogy eddig 11 jelölti vitát szerveztek, és az elkövetkezendő napokban is napi egy-két vitát terveznek megszervezni. Véleményük szerint egy igazságos rendszer felállításáért kell küzdeniük, ez lenne az előválasztás, ahol minden egyes választókerület jelöltjét le kívánják ültetni, és biztosítani szeretnék, hogy a választópolgárok kérdezhessenek a jelöltektől. Úgy gondolja, hogy a vita egy demokratikus minimum kell, hogy legyen.

Reményei szerint a 2022-es választásokon is sikerül majd számos vitát összehozniuk.

A Civilek a Demokráciáért csoport munkatársa úgy látja, hogy képesek egymástól távol álló politikai szereplőket is le tudnak ültetni egymással. Úgy gondolja, hogy jelenleg félre kell tenni az előítéleteket, és minden, a rendszerváltás szükségességét képviselő csoporttal együtt kell működni.

A Főnix mozgalom képviselője, Cziczovszki Zsuzsanna szerint a demokrácia ünnepére készülünk, az ő szerepük pedig olyan, mint a kenyérben a kovászé. Segítik a többi mozgalom munkáját, és a panaszok kezelésében is részt vesznek.

Tömpe István az Elegy háttérintézmény részéről beszámolt az ellenzék számára ajánlott szakmai programokról, melyeket kidolgoztak. Ezek

  • közjogi,
  • gazdasági,
  • jólléti,
  • szociális,
  • oktatási,
  • egészségügyi,
  • valamint roma ügyekben fogalmaznak meg javaslatokat.

Mint mondta, elkezdtek egy vitasorozatot is a témákkal és ügyekkel kapcsolatban. Ennek két eleme volt meg eddig, és 12-15 elem vár még rájuk, amiről később fognak beszámolni. Felajánlják a pártoknak a szaktudásukat, melynek keretében problématérképet hoznak létre, hogy meg tudják határozni, milyen lépésekre van szükség egy esetleges kormányváltás után.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormányzás során szükséges lépések nagyban függnek attól, milyen politikai irányzathoz tartozik az adott politikai csoport.

Az előválasztás fontosabb részletei:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-26. között, második fordulójára október 4-10. között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kellett jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kellett szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20.000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelentett).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.
  • Az ellenzéki előválasztással kapcsolatos cikkeinket ezen a linken lehet elérni.