Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere bejelentette: elindul az elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hivatalossá vált, amit már hónapok óta lehetett sejteni: Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere bejelentette, elindul a 2022-es elnökválasztáson. A francia fővárost 2014 óta vezető politikus pártjának, az elmúlt években hanyatlásnak indult Szocialista Pártnak (Parti Socialiste) egyik utolsó fellegvárában, a normandiai Rouenban jelentette be indulását. Hidalgo beszédét itt lehet visszanézni:

 

A szocialista politikus beszédét saját élettörténetének felelevenítésével kezdte. Hidalgo a dél-spanyolországi Andalúziában található San Fernandoban született egy cadixi hajógyári munkás és egy varrónő gyerekeként, kétéves korában telepedett le Lyonban és 14 éves korában vált francia állampolgárrá a családjával együtt. A párizsi főpolgármester elmondta, hogy elnökként azért szeretne dolgozni, hogy a mostani generációknak is megadassék az a lehetőség, amit Franciaország neki adott egykor.

Hidalgo élesen bírálta Emmanuel Macron elnökségét, amely szerinte tovább növelte a francia társadalom megosztottságát, „hátat fordított” a klímaváltozás jelentette súlyos kihívásoknak és tovább növelte az egyenlőtlenségeket. Emellett utalván a Szocialista Párt hivatalos himnuszára, a párt által kormányzása során rendre képviselt neoliberális politikával elég élesen szembenálló, szocialista töltetű Changer la vie (Megváltoztatni a világot) című dalra, kijelentette, hogy „egymás szeretetével, kemény munkával és bátorsággal igenis megváltoztatható a világ”.

Anne Hidalgo beszédében ambiciózus környezetvédelmi politikát, a hanyatló iparvidékek környezetkímélő iparágakkal történő reindusztrializációját és az állami döntéshozatal decentralizációját ígérte. Emellett jobb fizetést és munkakörülményeket biztosítana az alapvető közszolgáltatásokat biztosító dolgozóknak (rendőrök, tanárok, ápolók, orvosok). Nemrég megjelent, Une femme française címet viselő életrajzi könyvében Hidalgo arról írt, hogy szerinte elengedhetetlen az oktatásban dolgozók fizetésének megduplázása.

Az elmúlt két évtizedben hagyománnyá vált a Szocialista Pártban hogy az elnökjelöltről egy mindenki számára nyílt előválasztáson dönt a párt. A szocialisták elnöke, Olivier Faure azonban néhány hete bejelentette, hogy idén csak a párt ötvenezresre taksált tagsága dönthet az elnökjelölt személyről.

Ezzel a szocialisták feltételezetően azt a négy évvel ezelőtti fiaskót akarják elkerülni, amikor a PS jobbszélét képviselő Manuel Valls (aki azóta már szülővárosában, Barcelonába is sikertelenül próbálkozott politikai karrierrel) még a miniszterelnökségről is lemondott, hogy elinduljon az előválasztáson, ám csúfosan alulmaradt a párt balszárnyához tartozó, a politikát nemrég végleg otthagyó Benoît Hamonnal szemben.

Hidalgonak eddig egyetlen esetleges pártbeli kihívója akadt, Stéphane Le Foll, a nyugat-franciaországi Le Mans polgármesterének a személyében, aki szerint a szocialisták egy előválasztáson kéne dönteniük a jelöltjükről.

Anne Hidalgo hiába a francia Szocialista Párt legismertebb, legfontosabb választott pozíciót betöltő tagja, a felmérések alapján nem úgy tűnik, hogy jövőre az Élysée-palotába költözhet.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a francia szavazók 7-8 százaléka támogatja Párizs első emberét, a baloldalon jelenleg a legnépszerűbb jelölt a radikális baloldali La France Insoumise politikusa, Jean-Luc Mélenchon. Emellett feltételezhetően a népszerűségét választásról választásra növelő zöld párt, az Europe Écologie Les Verts (EELV) is saját jelölttel vágna bele az elnökválasztásba, akinek személyéről egy nyílt előválasztáson döntenek a zöldek (az előválasztás jelöltjeit a Mércén is részletesen bemutattuk).

A három nagyobb baloldali párt mellett a szebb napokat is megélt Francia Kommunista Párt (PCF) is saját jelölttel vág bele a 2022-es elnökválasztásba, emellett az egykori szocialista gazdagsági miniszter, Arnaud Montebourg is indulni kíván a megmérettetésen. Ahogy arra a Le Monde is felhívta a figyelmet, a kampány felpörgésével egyre valószínűtlenebbé válik a baloldali pártok összefogása, azonban egy közös baloldali jelölt nélkül azonban valószínűleg jövőre is a szélsőjobboldali Marine Le Pen fog megmérkőzni az egyre inkább jobbratolódó Emmanuel Macronnal az elnökválasztás második fordulójában.

 

 

 

Címlapkép: El Diário, Twitter