Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

25 éves korig minden nő számára ingyenes lesz a fogamzásgátlás Franciaországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022-től ingyenes lesz a fogamzásgátlás a 25 év alatti nők számára – jelentette be Franciaország egészségügyi minisztere, Olivier Véran.  A France 2 műsorában a miniszter kifejtette, hogy a fogamzásgátlás ingyenessége nem csak magának a fogamzásgátló szernek ingyenességét jelenti majd, hanem magába fogja foglalni a szer felírása előtti és utáni orvosi ellátást is.

A  francia egészségügyi miniszter elmondása szerint azért döntött a kormány a 25 éves korhatár mellett, mert ebben a korban kezdenek a fiatalok „több autonómiára” szert tenni, mind szociális, mind gazdasági és jövedelembeli értelemben.

Franciaországban már 2013 óta ingyenes a fogamzásgátlás 15 és 18 éves kor között, amely intézkedés hatására az 1000 főre jutó abortuszok száma 9,5 főről 6-ra csökkent 2012 és 2018 között.

Magyarországon a helyzet a franciaországinál lényegesen rosszabb. Egy 2015-ben készített kutatás szerint minden tizedik magyar fiatal vesz igénybe sürgősségi fogamzásgátlást, negyedük pedig egyáltalán nem védekezik.  Súlyosbító körülmény, hogy Magyarországon – az EU-s ajánlás ellenére is – vényköteles a sürgősségi fogamzásgátlás. Az EU legtöbb tagállamában könnyebb hozzájutni sürgősségi fogamzásgátláshoz, mint Magyarországon.

Magyarországon ráadásul tízből csak egy szülő támogatja anyagilag gyermeke védekezését.

A fogamzásgátlás állami támogatására pedig egyáltalán nem számíthatnak a magyar fiatalok, miközben az abortusz árának csökkentése rászorultsági alapon kérvényezhető. Európa több országában – pl. Németországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Romániában – vagy ingyenesen, vagy alacsony áron elérhető a fogamzásgátlás a fiatal nőknek.

Címlapkép: Wikimedia Commons