Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elérhető fogamzásgátlás közös ügyünk

Ez a cikk több mint 6 éves.

Talán már kevesen emlékeznek rá, de a második Orbán-kormány egyik első szexualitással kapcsolatos megnyilvánulása a „hadd éljek” szlogennel futó, meglehetősen nagyszabású, ráadásul uniós pénzből finanszírozott plakátkampány volt, egyértelműen hitet téve az abortuszok számának csökkentése mellett. Ezt követően a kormány elmúlt hét évének tevékenységén vörös fonálként fut végig az abortuszellenesség, mely ugyan a konkrét tiltásig nem jutott el, de a magzati élet védelmének beemelése az alkotmányba, vagy az abortuszok mellőzését kórházak számára támogatási kritériumként beállító kormányinfó, vagy éppen a megrögzött abortuszellenes előadók parádézása a héten tartott családügyi konferencián egyértelmű tendenciát jelez.

condoms-pills.jpg

Az abortuszhoz való viszony politikai értékválasztások mentén meglehetősen terhelt kérdés, abban azonban a legnagyobb ellenzők és támogatók is egyet kell, hogy értsenek, hogy az efféle beavatkozások csökkentése önmagában legitim és jó szándékú cél is lehet, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzésének mind anyagi, mind társadalmi költsége kisebb, mint a már megtörtént fogantatás utáni beavatkozás.  A hazai gyakorlat ráadásul – az előírt kötelező tanácsadással és annak gyakran kétségbe vonhatóan humánus jellegével –, sok esetben mintha direkt nehezíteni szándékozna az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő nők helyzetén.

Riasztó tendenciák

Az NRC által 2015-ben készített reprezentatív kutatás alapján a szexuálisan aktív, 16-25 év közötti fiatalok negyede soha nem védekezett, csaknem fele pedig nem védekezett az első együttlét alkalmával, ami átlagosan a tizenhatodik életév során történt meg. Tízből csak egy szülő támogatja anyagilag gyermeke védekezését.

Egy doboz óvszer 6-800 forint, a fogamzásgátló tabletta pedig nagyságrendileg havi 2-3 ezer forint. Könnyű levonni a következtetést, ismerve a hazai viszonyokat, hogy a védekezéstől való eltekintés oka – az információhiány mellett, amin bizonyára nem segít a közoktatás egyre nagyobb mértékű egyháziasítása –, bizony annak anyagi vonzata.

Kisebb közösségekben ráadásul problémát jelenthet a fogamzásgátló tabletta felíratásához kötelező nőgyógyászati vizsgálat megszervezése, illetve annak diszkrét jellegének biztosítása. Kimondhatjuk tehát, hogy a magyar fiatalok óhatatlanul aktív szexuális életet élnek, teszik ezt viszont sok esetben védekezés nélkül, melynek költségeihez, bár fakadna a nyíltan hirdetett célokból, az állam nem kíván hozzájárulni.

Az abortusz ezzel szemben anyagi értelemben könnyen hozzáférhető; a hozzávetőleg harmincezer forintos díjból, különböző rászorultsági kritériumok mentén 30  vagy 50 százalékos részt kell fizetni, és a teljes díjmentesség is elérhető. Azt, hogy ez elsősorban a szegényeket érinti, jól alátámasztja a tény, hogy az abortuszon átesett nők nagyjából fele 8 osztályt vagy még azt sem végzett.

Nyugati jó példák

Mielőtt bárki valamiféle hagymázas baloldali lázálomnak titulálná, hogy még a védekezést is az állam finanszírozza, érdemes kitérni rá, hogy a legtöbb esetben mintaként tekintett nyugat-európai államok jellemzően valamilyen szinten és formában hajlandóak kivenni a részüket ezen költségekből.

Németországban a 18 éven aluliak orvosi ajánlás birtokában teljes egészében díjmentesen, pontosabban a társadalombiztosítás által finanszírozva juthatnak fogamzásgátlóhoz, a 18-19 évesek a piaci ár tíz százalékát kötelesek kifizetni, ami nem lehet 10 eurónál magasabb, a 20 év feletti nők esetében pedig már a piaci árat kell megfizetni, amennyiben a tabletta iránti igény egyetlen oka a családtervezési szándék.

Romániában azok a nők, akiknek van egészségbiztosítása, receptre ingyenesen jutnak fogamzásgátló tablettához. Spanyolországban, bár alapvetően jelentős regionális eltérések vannak, jellemzően mindenhol elérhető valamilyen formában támogatott, bár nem teljes egészében ingyenes fogamzásgátlás.

A legprogresszívebb talán az Egyesült Királyság, ahol Wales, Észak-Írország és Skócia lakói számára ingyenesen, az angolok számára pedig egy meglehetősen alacsony felírási díj ellenében érhető el a fogamzásgátló tabletta, illetve az esemény utáni tabletta minden 16 év feletti nőnek elérhető recept nélkül, a megfelelő intézményekben pedig ingyenesen, ahol emellett kiterjedt és ingyenes családtervezési konzultáción is részt vehetnek. A brit egészségügyi szolgáltató, az NHS weboldala kiterjedt információkat ad és külön hangsúlyozza a fiatalabb érdeklődőknek, hogy a rendszeren belül teljes diszkrécióra számíthatnak, amennyiben nem merül fel a veszélyeztetettség gyanúja. A hazai prüdériához szokott olvasónak már-már mulatságos lehet a konkrét behatolás nélküli szexuális élvezetokozási stratégiák részletes bemutatása az oldalon.

Az EU 2015 óta ajánlja, bár nem kötelezi tagállamait az esemény utáni tabletta recept nélküli elérhetőségének biztosítására, elsősorban azt tartva szem előtt, hogy a tabletta annál hatásosabb, minél hamarabb kerül bevételre az együttlét után. Ennek megfelelően a legtöbb tagállamban recept nélkül elérhető a tabletta, bár abban vannak különbségek, hogy csak gyógyszertárakban-e. Ez alól Málta, hazánk és Lengyelország jelent kivételt, utóbbi esetében éppen a héten jelentették be a szabályozás szigorítását.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az árulkodó hiány

Hol máshol számítana az ember megbízható, reprezentatív információkra a fiatalok szexuális és védekezési szokásaival és képzettségével kapcsolatban, ha nem a jelentős kormányzati hátszéllel és Balog emberminiszter személyével promotált ifjúságkutatás legfrissebb, tavalyi anyagában? Sokat elárul, hogy a meglehetősen tág témaköröket felölelő kutatás, ahol részleteket tudhatunk meg a fiatalok vallási irányultságáról, nemzethez való viszonyáról, alkohol- és drogfogyasztási szokásairól szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyja a szexualitást. Egy rövid, grafikon nélküli bekezdés tájékoztat arról, hogy a magyar fiatalok átlagosan 16 évesen kezdik szexuális életüket.

Két válasz képzelhető el az égető hiányra: az egyik, hogy egyszerű prüdériából nem kívántak a kérdéssel foglalkozni, ami rettentő aggasztó, a másik, hogy a gyermekvállalásra és házasságra vonatkozó kérdésekkel elintézettnek tekintették a témát, ami talán még inkább veszélyes.  Attól, hogy a konzervatív közvélemény nem túlzottan szimpatizál a szexuális forradalom eredményeivel, és ha tehetné, a melegek teljes létével együtt a heteroszexuális szexualitást is a négy fal közé űzné, a társadalom már túllépett ezen. A realitás el nem fogadása pedig saját céljaik elérésében is akadályozza őket, nem csak balról nézve problematikus.

A családtervezés támogatása egyezményes ügy lehetne

A jelenlegi rendszerben tehát az egyetlen széles körben támogatott formája a nem kívánt terhesség elkerülésének bizarr módon az abortusz. A hazai viszonyokhoz mérten progresszív és támogatott modell mellett a fogamzásgátlással, vagy az információ hozzáférhetőségével kapcsolatban lényegesen prűdebb megközelítés dominál, ami így egy olyan rendszert hoz létre, amin belül tulajdonképpen racionális döntés kockázatot vállalni.

Az elmúlt hét évben olyan cinikus családtámogatási és felsőoktatás finanszírozási rendszer épült ki, ami a legszegényebb sorba születő gyerekek számára semmilyen perspektívát sem tud felmutatni. A minap bejelentett gyermekvállalást motiválni hivatott intézkedéscsomag pedig ismét jellemzően a középrétegeket és az elitet célozza meg, hiszen a diákhitel egy részének elengedése, a megemelt adókedvezmény és a diplomás GYED emelése jellemzően nem a mélyszegénységben élőket érintő intézkedés. Kimondható, hogy az erkölcsi minimum a családtervezés eszközeinek széles körben való elérhetővé tétele lenne.

Mindemellett a nem kívánt terhesség visszaszorítása feminista ügy, hiszen végső soron a nő viseli a fizikai kockázatokat. Ha komolyan vesszük az esélyegyenlőség kérdéskörét, el kell fogadnunk, hogy társadalmi kötelesség egy ilyen komoly, csak nőket érintő kockázat csökkentése. Összességében a családtervezés eszközeinek támogatása elősegítené a jobboldalt is saját céljainak elérésében, csökkentené a kizárólag nőket terhelő kockázatokat és minden bizonnyal egyszerűen kellemesebbé és biztonságosabbá tenné a kevésbé tehetősek életét.

Kiss András

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.