Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az élelmiszerfutárok rettenetes körülmények közt akkor is dolgozni kényszerültek, amikor az Ida hurrikán elárasztotta New Yorkot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint húsz ember életét vesztette az egyesült államokbeli New York, New Jersey és Pennsylvania államokban a szokatlanul heves esőzések miatt, amelyet a déli államokban nagy pusztítást okozó Ida hurrikán okozott, miután a múlt héten trópusi viharrá szelídülve haladt át az Egyesült Államok északkeleti részén.

A vihar, amely helyenként tornádóvá erősödött a legközvetlenebbül azokat az ételkiszállítókat érintette, akik különféle alkalmazásokon (GrubHub, DoorDash és egyebek) keresztül dolgoznak a szolgáltatóiparban, írja a WSWS híroldal.

Csak becslések állnak a rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy hány személyről van szó. A lap értesülései szerint az Ida hurrikán ideje alatt is mintegy 80 ezer munkás kényszerült arra, hogy az életveszélyes munkakörülmények közt kerékpárt vagy robogót ragadjanak.

Mivel sok városlakó otthon vagy a munkahelyén rekedt a tomboló viharban, az ételkiszállítás iránti kereslet megugrott, ami fokozott stresszt jelentett a kiszállító munkások számára, akik a város munkásosztályának legrosszabbul fizetett és leginkább kizsákmányolt rétegei közé tartoznak.

Ezek a munkások – akik közül sokan bevándorlók – eddig is alig kerestek valamit. Sokan másod- vagy harmadállásban dolgoztak élelmiszerfutárként, s a teljesített rendelések után kapták a fizetségüket.

Az Egyesült Államok legmagasabb megélhetési költségeivel rendelkező városában, New Yorkban már eddig is arról voltak híresek az élelmiszerfutárok, hogy mindenféle időjárással dacolni kénytelenek. Amikor Ida lecsapott, rendkívül veszélyes és példátlan körülményeket kellett elviselniük, míg kerékpárokon és elektromos bicikliken teljesítették a megrendeléseket.

A vihar számos bejelentett halálesetét az okozta, hogy az emberek az autójukban rekedtek, miközben megpróbáltak átkelni a hirtelen patakká változott utakon. Mások akkor lelték halálukat, amikor a víz elárasztotta a pincelakásukat.

A Twitteren immár 13 millióan nézték meg azt a videót, amelyen egy ételfutár dacol az Ida hurrikánnal. A futár a derékig érő vízen próbál átvergődni a kerékpárjával, míg mellette szemetet sodor az ár.

 

A kézbesítő applikációkkal foglalkozó cégek hírhedtek arról, hogy azonnal felmondjanak a dolgozóiknak, amint akár apró hibát is vétenek. A munkásokat általában „független vállalkozóként” regisztrálják, akik így elesnek a legminimálisabb szociális védelemtől és a plusz juttatásoktól is.

Az Egyesült Államokban további problémát jelent, hogy sok dolgozó nem bír papírokkal, és a kiutasítástól való félelmükben belenyugodjanak a legnehezebb munkafeltételekbe is.

A helyzetet tovább rontja, hogy a vállalatok nem vállalnak felelősséget a kézbesítő munkások „munkaeszközeinek” javításáért vagy cseréjéért. A médiában számos beszámoló jelent meg arról, hogy az egyenként körülbelül 3500 dollárba kerülő motorkerékpárok az árvízbe merülés miatt működésképtelenné váltak.

Gyakorta megtörténik, hogy a futár saját kerékpárral vagy motorbiciklivel nem rendelkezik, így kölcsön kapott vagy bérelt munkaeszközzel jár dolgozni. Ha ezeket ellopják tőle vagy elmerülnek az iszapban, nemcsak munka és megélhetés nélkül marad, de még a kárt is meg kell térítenie.

Egyes vállalatok csekély ösztönzőket kínálnak (állítólag 2 és 3,50 dollár közötti összeget szállítmányonként, amely 600-1000 forintnak felel meg) azoknak, akik hajlandóak nehéz körülmények között is szállítani. Ezzel a munkások szociális kiszolgáltatottságára támaszkodnak, hiszen

aki nem vállalja, hogy a nehéz körülmények közt is teljesíti a megrendeléseket, meglehet másnap már munka nélkül marad.

A Mérce több írásban is foglalkozott a koronavírus-járvány ideje alatt teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került élelmiszerfutárokkal. Írtunk arról a kínai élelmiszerfutárról, aki a példátlanul nehéz munkakörülmények miatt öngyilkosságot követett el, s beszámoltunk a dél-amerikai élelmiszerfutárok küzdelméről is.

(WSWS, Mérce, Index, MTI, New York Times)
Címlapkép: Pixabay