Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pálinkás Józsefnek nem, minden más miniszterelnök-jelöltnek sikerült megszereznie a szükséges aláírásokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József az ATV Start című műsorában jelentette be, hogy nem sikerült összeszednie a miniszterelnök-jelölti előválasztási részvételhez szükséges 20 ezer ajánlást. Ezzel együtt bejelentette azt is, hogy pártjának 19 egyéni jelöltjéből 17-nek sikerült megszerezni a 400 aláírást, így indulhatnak a Fidesz jelöltjével szemben indítandó közös ellenzéki-jelöltet kiválasztó versenyen.

Pálinkás arra a kérdésre, hogy mekkora csalódást jelentett ez neki, elmondta, erre az eredményre számított, mint mondta, nem volt sok aktivistájuk, márpedig ez elsősorban erőforrás, másodsorban logisztika kérdése volt. Hozzátette azt is, maga politikusként nem elég ismert ahhoz, hogy „tömegek álljanak sorban” a sátraiknál.

Pálinkás József Hajdú-Bihar megye 1-es számú választókörzetében egyéni jelöltként továbbra is versenyben van.

Az aláírások gyűjtésére ma reggel 10-ig volt lehetősége a jelölteknek.

Márki-Zay Péter ma hajnalban jelentette be a Facebook-oldalán, hogy neki sikerült összeszednie a szükséges ajánlásokat, összesen 33540 aláírást gyűjtött össze a Mindenki Magyarországa Mozgalommal. Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció jelöltjét már szeptember 1-én nyilvántartásba vette az Országos Előválasztási Bizottság, rajta kívül Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum jelöltjének, Jakab Péternek, a Jobbik jelöltjének és Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd jelöltjének sikerült az induláshoz szükséges aláírásokat megszerezni, így az előválasztáson a fenti öt jelölt közül választhatják ki Orbán Viktor ellenfelét a szavazók. A versenyben még Ecsenyi Áron indult a Le az adók 75%-val párt színeiben, azonban ő már az aláírás gyűjtési időszakban jelezte, nem fogja tudni megszerezni a szükséges ajánlásokat.

Fekete-Győr András szintén ma reggel jelentette be, hogy jelöltjeikre összesen 65 ezer ajánlás érkezett, ebből a Fekete-Győr 25 ezret kapott. Így 56 képviselő jelöltjük lesz az előválasztási szavazólapokon.

Az előválasztáson résztvevő jelöltek elképzeléseivel a választópolgárok több vita során is megismerkedhetnek. A Partizán Youtube-csatorna szervezésében 32 fővárosi és vidéki körzetben szerveznek előválasztási vitát a következő három hétben. Az első két vitára már szeptember 6-án, hétfőn sor kerül, a már említett Vas megyei egyes és a Nagykanizsa központú Zala hármas körzetben feszülnek egymás az indulók. A vitákat személyesen és élőben is lehet majd követni.

A miniszterelnök-jelöltek számára is szerveznek vitákat, szám szerint hármat. Eredetileg úgy volt, hogy a Partizán is ott lesz a vitát szervezők között, ám végül a pártok döntése alapján csak az ATV és a RTL Klub szervezésében fognak zajlani miniszterelnök-jelölti viták, melyek időpontja szeptember 12. (ATV), szeptember 24. (RTL Klub) és október 4-10 között, a második forduló előtt, szintén az RTL szervezésében.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18.és 26 között tartják, amennyiben itt egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok felét, akkor egy második fordulóra is sor fog kerülni október 4. és 10. között, ide az első fordulóban az első három helyen végző jelöltek juthatnak be.

Az előválasztás legfontosabb vitáit és fejleményeit mi is folyamatosan követni fogjuk a Mércén, eddigi cikkeink a témában itt olvashatóak.