Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lövöldözés Guinea fővárosában: sajtóértesülések szerint a hadsereg elitalakulata puccsot követett el az elnök ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Reggel óta több forrás szerint is aktív tűzharc zajlik a nyugat-afrikai Guinea fővárosában, Conakryban. Egyelőre még nem érkezett hivatalos magyarázat a lövöldözés okára, ám egyre biztosabbnak tűnik, hogy a guineai hadsereg puccsot hajtott végre az egykori francia gyarmatot 2010 óta vezető Alpha Condé ellen.

A Reuters információi szerint a lövöldözésnek két civil sebesültje van, és az amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az elnöki palotának és a legtöbb minisztériumnak otthont adó Kaloum városrészhez vezető hidat lezárták, és a környéken nagy számban vannak jelen felfegyverzett katonák.

A Jeune Afrique nevű, párizsi központú hírportál úgy értesült, hogy  a fővárosban folyó tűzharc oka egy katonai puccs, amelynek vezetője egy Mamady Doumbouya nevű katonatiszt, aki korábban a Francia Idegenlégióban is szolgált, és jelenleg a guineai hadsereg Groupement des forces spéciales (GPS) nevű elitalakulatát vezeti.

Sajtóértesülések szerint az elmúlt hónapokban igencsak elmérgesedett a viszony Doumbouya és Condé elnök között, mivel az előbbi több autonómiát követelt az általa vezetett elitalakulatnak, valamint, ahogy azt az Al Jazeera megírta, az ország idei költségvetésében jelentős kevesebb pénzt szán a hadseregre.


A szintén francia Le Figaro is közölte azokat a Twitteren terjedő képeket, amelyeken a 83 éves elnök látható, állig felfegyverkezett katonák gyűrűjében, akik minden bizonnyal a puccs résztevői. A portálon megjelent egy videó is, amiben a már említett Dumbouya látható, ahogy két arcát elfedő katona társaságában egy rövid beszédet mond.

Ebben a katonatiszt azzal érvel, hogy látván az állami intézmények működésképtelenségét, az igazságszolgáltatás kormányzati befolyásoltságát, a rendszerszintű korrupciót és az óriási szegénységet – a katonaság úgy döntött, feloszlatja a kormányt, hatályon kívül helyezi az alkotmányt, valamint lezárja a földi és légi határátkelőhelyeket Guineában.

Sajtóinformációk szerint a puccsisták az állami televízióban is beolvasták a közleményüket.

 

Alpha Condé Guinea első demokratikusan megválasztott elnöke a függetlenség 1958-as kikiáltása óta, amelyet követően a 12 milliós, szegény afrikai országot évtizedeken át vezettek különböző diktátorok. Condé 2010-es megválasztása után két ötéves ciklust szolgált az ország elnökeként, és az alkotmány szerint tízéves elnöksége után vissza kellett volna vonulnia.

Ám az alkotmány módosításával elérte, hogy harmadszor is indulhasson a 2020-as elnökválasztáson, amit meg is nyert, azonban az ellenzék szerint rendszerszintűek voltak a választási csalások. Emellett az elnök kritikusai úgy érvelnek, az elmúlt években csak egy szűk elit profitált az ország jelentős nyersanyagkincseiből származó bevételekből.