Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az agrárminiszter kiáll a természetpusztító Fertő tavi gigaberuházás mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy István agrárminiszter a Greenpeace Magyarországnak címzett levelében áll ki a Fertő tóra tervezett környezetpusztító luxusberuházás mellett. A zöld szervezet felháborítónak tartja az állásfoglalást, válaszlevélben reagáltak a miniszter szavaira.

,,A természeti kincseink védelméért is felelős agrártárca vezetője úgy véli, hogy az élővilág nem sérül azzal, hogy egy nemzeti parkban, a Fertő tó partján 60 hektárnyi természetes élőhelyet lebetonoznak, beépítenek, elpusztítanak”

-olvasható a környezetvédő civilek közleményében.

A Greenpeace júliusban nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati luxusberuházás ellen. A zöld szervezet által írt levélre augusztus közepén Nagy István agrárminiszter válaszolt, melyben kifejtette, hogy

véleménye szerint semmiféle természetkárosítással nem jár az, hogy a Fertő tó partján egy hatalmas, összefüggő, természetes élőhelyet lebetonoznak és beépítenek szállodával, apartmanházakkal, autóparkolóval, kikötőkkel, és fedett sportkomplexummal.

A Greenpeace Magyarország szerint a miniszter levelében olyan szakértők és szakértői testületek véleményére alapozva állítja mindezt, amelyeknek a kormánytól való függetlensége erőteljesen megkérdőjelezhető.

 A  Greenpeace most válaszlevelet írt a kormány számára, melyben azt kérik az agrárminisztertől, hogy hozza nyilvánosságra a területen végzett természetvédelmi monitoring protokollját és annak eredményeit, például azt, hogy hány füsti fecske fészkelt a cölöpházakon, melyeket a beruházás érdekében azóta lebontottak, és hány füsti fecske fészkelt a beruházó által kihelyezett „fecskehotelekben”.

A Greenpeace Magyarország emlékeztet rá, hogy már Orbán Viktornak írt levelükben is hangsúlyozták, hogy Magyarország egyre jobban szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál gyorsabban, már 1,4 °C-kal emelkedett.

,,A helyzet rendkívül aggasztó: csak folyóvizeinkből 37 van kiszáradófélben – hét éve még egy sem volt. A Duna–Tisza közén mintegy 1000 kisebb-nagyobb tó száradt ki az elmúlt 100 évben, felszíni vizeinknek mindössze egyötöde van jó ökológiai állapotban, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka elpusztult „

-fogalmaznak közleményükben.

Szerintük a kormány mindennek ellenére mégsem tesz valódi erőfeszítéseket a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására és természeti értékeink védelmére.  A Greenpeace úgy véli a helyzetet tovább rontják a nagy tavainknál, a Balatonnál, a Fertő tónál, a Tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál tervezett vagy már folyó természetkárosító beruházások, amelyek az élőhelyek lebetonozásával, felszámolásával elpusztítják páratlan természeti értékeinket.

„Továbbra is azt követeljük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Fertő tavi luxusberuházást. A közpénzek ilyen módon történő elherdálását, amely nem az ott élők, nem a teljes magyar lakosság érdekét szolgálja, hanem csak egy szűk, gazdasági elit további kényelmét és gazdagodását, miközben mindannyiunk közös vagyonát, természeti kincseinket pusztítja el”

 – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Fertő tavon közpénzből 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. Mindezt – ahogyan a Greenpeace Magyarország rámutat – az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület. A beruházást az osztrák kormány is nehezményezte, Ausztria környezetvédelmi minisztere augusztus elején kijelentette, a magyar kormányhoz fog fordulni, hogy a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az ausztriai hatóságokat is.

A Fertő tavat ráadásul a kiszáradás veszélye is fenyegeti. Az osztrák hatóságok a Mosoni Duna vizével igyekeznek feltölteni a tavat, ám környezetvédők szerint a módszer többet árt, mint használ, mert a folyó vizének vegyi összetétele egészen más, így beláthatatlan környezeti következményeket idézne elő, ha átvezetnék a tóba, írja a Népszava.

A magyar oldalon már van egy 9 kilométer hosszú csatorna, azt toldanák meg további 12 kilométerrel. A múlt héten zajlottak tárgyalások, magyar részről már kiírták a közbeszerzést. Ha tisztázzák a finanszírozást, a munkálatok jövőre kezdődhetnek és legkorábban 2024-ben fejeződhetnek be. Akkor a jelek szerint stabilizálhatják a talajvíz szintjét és szabályozhatják az öntözést is. De mellett emelkedne a Fertő szintje is.

Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavai, így a Fertő-tó helyzetéről, a tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalíció pedig itt érhető el.

Címlapkép: Wikimedia/fabiolah