Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap a Katrina évfordulóján csap le New Orleansra a régióban feljegyzett egyik legerősebb hurrikán

Ez a cikk több mint 2 éves.

Augusztus 29-én vasárnap, a több, mint 1 800 halálos áldozattal és százmilliárdos kárral járó Katrina hurrikán 16. évfordulóján érkezik meg az Ida hurrikán Louisiana partjaihoz, és várhatóan még a korábbiaknál is pusztítóbb erővel fog lecsapni a partokra, köztük a sokat szenvedett New Orleans városára.

A szombatról vasárnapra négyes fokozatúra erősödött Ida az elmúlt másfél évszázad legpusztítóbb hurrikánja lehet, ami eléri az amerikai partokat.

Latoya Cantrell, New Orleans polgármestere még pénteken azt mondta, hogy már nincs idő általános evakuálást elrendelni, mivel kifutottak az időből, mindazonáltal önkéntesen számos lakó elhagyta a várost, míg mások bedeszkázták ablakaikat és igyekeztek vizet és élelmiszert tartalékolni a CNN riportja szerint.

Az állami időjárási hivatal Twitter bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy kifut az időből aki el akarna menekülni, egyszersmind jelezte, hogy áramkimaradások várhatók.

 

A városból kivezető utak bedugultak, mindeközben pedig a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy amellett hogy a Mexikói-öbölben várható a legsúlyosabb pusztítás, a szárazföld belsőbb részein is erős viharra kell készülni, és érdemes a lakosságnak biztonságos menedékeket keresnie.

A louisianai Nemzeti Gárda eddig 4 000 katonát mozgósított, és további 5 000 áll készenlétben, Joe Biden elnök pedig előre bejelentett egy helyreállítási csomagot, melynek részleteiről még tárgyalnak Louisiana, Alabama és Missisippi államok kormányzóival.

Az Ida hurrikán akár tíz órán át is tombolhat New Orleansban és környékén, óránként 210 kilométer per órás sebességű széllökésekkel és pokoli hőséggel, mielőtt a szárazföld belseje felé haladva várhatóan elhal. Korábban még trópusi vihar minőségében két földcsuszamlást is előidézett Kubában, mielőtt a Mexikói-öböl partjai felé vette az irányt.

Az Ida 250-500 milliméter csapadékkal is fog járni, ami több, mint amit a Katrina hozott magával, ez pedig a hurrikán miatti tengerszint-emelkedéssel együtt könnyen vezethet villámárvizekhez a szakértők szerint, egyszersmind vizsgázhat a város 2005 után megerősített árvízvédelmi rendszere is. Elővigyázatosságból csökkentették a város csatornarendszerének vízszintjét, hogy az érkező víztömegekből többet tudjon befogadni.

 

A szokásos hurrikánszezon tekintetében eddig a tavalyi év volt a legsúlyosabb, harminc névvel ellátott viharral, melyek közül tizenhárom elérte a hurrikán erősséget, azt egyelőre nem tudni, hogy a 2021-es év felülmúlja-e. Louisiana államra így úgy csap le a vihar, hogy még mindig küzd az akkori károkkal, és az újjáépítés sem fejeződött be egyelőre.

Ráadásul az állam egészségügyi rendszere is leterhelt, a múlt hét volt eddig a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszaka, vagyis a kórházaknak úgy kell felkészülniük a hurrikán miatt ápolásra szorulók fogadására, hogy eleve jelentős kihasználtsággal dolgoznak.

Noha korábban is voltak erős hurrikánok, az elmúlt évtized kutatásai szerint intenzitásukhoz és gyakoriságukhoz a klímaváltozás is nagyban hozzájárul. A melegedő óceánokon – melyek a légköri melegedés jelentős részét nyelik el – könnyebben tudnak nagyobb erejű hurrikánok kialakulni.

A Kormányközi Éghajlatváltozási Testület augusztusi jelentése is kiemeli, hogy az időjárási extremitások a klímaváltozással a korábbinál gyakoribbak és súlyosabbak lesznek a jövőben, ez pedig akkor is így lenne, ha holnaptól nem kerülne új üvegházhatású gáz a légkörbe. Így a hasonló extrém viszonyoknak kitett régiókban élők kénytelenek lesznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ami komoly infrastrukturális beruházásokat igényel.