Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy gyermek életét vesztette az újabb kabuli robbantásban, a nyugati hatalmak biztonsági zónát követelnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csütörtöki, eddig 170 életet követelő öngyilkos merénylet után újabb robbantás rázta meg a kabuli repteret a koradélutáni órákban. A helyszíni felvételek és jelentések alapján egy rakéta csapódott egy, az afgán főváros nemzetközi repülőterének közelében lévő lakóházba. A robbanásban meg nem erősített információk szerint egy gyermek életét vesztette.

A rakéta becsapódása után keszült, Twitteren terjedő felvétel:

Ezzel egyidőben az amerikai hadsereg légicsapást mért egy, a hírszerzés információ szerint több öngyilkos merénylőt szállító gépjárműre. A Reutersnek nyilatkozó névtelen katonasági tisztségviselő elmondta, a drón támadás sikeres volt, civil áldozatok nem voltak, az Iszlám Állam terroristáit sikeresen likvidálták.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden már szombaton figyelmeztetett arra, hogy információik szerint a következő 24-36 órában nagy bizonyossággal újabb merénylet várható.

Arról, hogy a két támadás különálló incidens-e egyelőre még nem lehet megbizonyosodni, ahogy az áldozatok pontos száma is ismeretlen.

Az amerikai jelenlét fokozatos megszüntetésével egyre feszültebbé válik a helyzet Afganisztánban. Amint arról mi is beszámoltunk, csütörtökön egy öngyilkos merénylő robbantott a reptér előtt sorban álló, kimenekítésre váró tömegben. A detonációban 170 ember, köztük 13 amerikai katona is életét vesztette. Az elhunyt katonák hazaszállított holtesteit Joe Biden személyesen várta a delaware-i reptéren. Az elnök itt részvétét fejezte ki a katonák hozzátartozóinak és elmondta nem terveznek újabb háborút indítani Afganisztánban, de a merénylet felelőseinek levadászásának és a további robbantások megelőzésének érdekében további légicsapások várhatóak.

Az amerikaik hivatalosan augusztus 31-ig kaptak haladékot a fővárost és a hatalmat villámgyorsasággal átvevő táliboktól az ország elhagyására. Azonban elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a mai napon bejelentette, sikerült megállapodniuk a határidő utáni biztonságos eltávozásáról azoknak, akik el szeretnék hagyni Afganisztánt.

Az afganisztánból menekülők sorsával ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben.

A mentőakció során eddig mintegy 120 ezer embert hoztak ki az országból, akik túlnyomórészt NATO országok állampolgárai, illetve a szövetséges haderőket segítő helyi lakosok. A legtöbb ország már csütörtökön felfüggesztette a kimenekítő járatok indítását, jelenleg már csak az Egyesült Államok repülőgépei végeznek ilyen munkálatokat.

A legtöbb ország a diplomáciai kapcsolatait is megszakította az országgal, a NATO tagállamok szinte mindegyike kiürítette nagykövetségeit, kivételt egyedül Törökország képez: Recep Tayyip Erdoğan, török elnök a mai napon bejelentette, hogy diplomatáik visszatértek a kabuli nagykövetség épületébe, miután két hétig a reptérről folytatták munkájukat. Rajtuk kívül az orosz, a pakisztáni és a kínai kiküldetések az egyetlenek, amik még nem hagyták el a térséget és törekednek a tálibokkal való diplomáciai kapcsolatok kiépítésére.

A francia és a brit kormány közös javaslattal készül a hétfőre összehívott rendkívüli ENSZ gyűlésre, amiben egy biztonsági zóna felállítását javasolják az afgán fővárosban. A tervezet szerint a repteret civilek (ENSZ csapatok) működtetnék addig, amíg a veszélyeztetett afgán állampolgárok el nem tudják hagyni az országot. Emanuel Macron, francia elnök a Journal du Dimanche lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott:

„Szeretnénk képesek lenni célzott humanitárius evakuáló műveletek megszervezésére, amik nem a kabuli katonai reptéren keresztül történnek.”

A francia elnök elmondta azt is, egy ilyen alku megkötése előfeltétele lenne a tálibok és a nyugat közti további kapcsolatok kialakításának. A tervezetet eddig csak az Egyesült Királyság biztosította támogatásáról azt, hogy Oroszország és Kína támogatni fogja-e azt, vagy pedig az Afgán szuverenitás megsértéseként értékelve megvétózzák majd, még nem tudni.

Amint arról mi is beszámoltunk, a tálibok bő augusztus közepén, alig néhány nap alatt elfoglalták az afgán fővárost, Kabult és átvették az irányítást az ország felett. Az országban magyarok is maradtak, őket már sikeresen biztonságba jutatták. A tálibok ugyan amnesztiát ígértek a NATO-nak segítő afgánoknak és a nők például oktatáshoz való jogának való megőrzését is, ennek ellenére az első lépései (például a zene betiltása) nem ebbe az irányba mutatnak.

(BBC, TheGuardian)

Címlapkép: Twitter/Rabia Sadat