Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös törvényjavaslatot nyújt be a Fudan-törvény hatályon kívül helyezéséről

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke, Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője és Jámbor András az MPSZ Párbeszéd közös képviselőjelöltje péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Kosstuh téren ,,Nem lesz Fudan!” címmel, ahol bejelentették,

az MSZP, a Párbeszéd és az LMP benyújtja közös törvényjavaslatát a Parlamentbe, amely hatályon kívül helyezné a Fudan Egyetemről szóló törvényt.

,,A magyar gazdaságnak és a társadalomnak is szüksége van a Diákvárosra”-

jelentette ki Kunhalmi Ágnes. Az MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet, hogy a Diákváros egy  több elemű megállapodás részét képezte a kormány és a főváros között, melyet 2019-ben hoztak meg. ,,Azzal, hogy a Fudan veszélyezteti a Diákvárost, Orbán felrúgta ezt a megállapodást”, mondta. Kunhalmi emlékeztetett Karácsony Gergely bejelentésére, miszerint amennyiben nem születik megállapodás a Diákváros és a Fudan egyetem ügyében, a főpolgármester vétót fog javasolni a Fővárosi Közgyűlésben az Atlétikai Világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

,,Tudnia kell mindenkinek, hogy ez nem csak a fővárosiak ügye, hanem egész Magyarországé, kiváltképp a vidéki fiataloké”

-szögezte le a képviselő.

Kunhalmi szerint már nem csak a rászoruló, de a középosztálybeli családok sem tudják megfizetni a Budapesti albérletárakat. Elmondta, sok fiatalnak dolgoznia kell az egyetem alatt, hogy meg tudja tartani a budapesti albérletet, így sokszor nem tudnak koncentrálni a tanulmányaikra.

,,Az kérjük a kormánytól, hogy álljon le a beruházással, amit magyar adófizetők pénzéből építenének fel, és horror árakat kérnének el az egyetemistáktól egy-egy tanévért. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP frakció ma együttesen benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely a Fudan törvényt hatályon kívül helyezi. „

,,A megállapodásnak egyértelmű és sarkalatos része volt, hogy átlátható legyen” folytatta Csárdi Antal. A képviselő szerint azonban a kormány jól láthatóan megszegte a transzparencia feltételét. Szerinte nem csak a Diákváros veszélyeztetésével sérti meg a kormány a 2019-ben hozott megállapodást, de a beruházás átláthatóságának hiányával is. A képviselő elmondta, kormányváltás esetén ki fogják kérni a Fudan Egyetemmel és a Diákvárossal kapcsolatos szerződéseket, melyeket nyilvánosságra hoznak majd. Csárdi egy újságíró kérdése reagálva helyeselte Karácsony vétóját, majd leszögezte, a vétónak most van itt az ideje, mert a beruházás egy későbbi szakaszában már sokkal nehezebb lenne megakadályozni a projektet.

,,Hétfőn dönt a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely népszavazási kérdéseiről, melyek között a Fudan Egyetemről szóló törvény hatályon kívül helyezése is szerepel” – emlékeztetett Jámbor András.  A képviselőjelölt elmondta, Gulyás Gergely azt ígérte, 2023-ban lehet majd népszavazást tartani a Fudan Egyetemről, majd hozzátette, ,,mind tudjuk, hogy ekkor már túl késő lesz”.

,,Folyamatosan a lakhatás problémájával keresnek meg minket az emberek, mikor kint pultozunk. Ez az egyik legnagyobb probléma amely őket érinti.  Ha a Diákvárost most eltörlik, akkor az egyik legfontosabb olyan projekt vész oda, amely a lakhatási válságok igyekszik enyhíteni.”

A sajtótájékoztató a Mérce Facebook oldalán online is elérhető.

Karácsony ma Facebook posztban reagált tegnapi bejelentésére a vétóval kapcsolatban. „Nem teszek mást, csak azt amit ígértem, amiről szóltam előre és ami főpolgármesterként a kötelességem” – fogalmazott. Szerinte kár ebből koalíciós feszültséget generálni, hiszen az előválasztás sem indok a „méltatlan cicaharcra”.  Elmondta, minden, a Fővárosi Közgyűlésben ülő pártnak és képviselőnek lehetősége lesz lehetősége, hogy kifejtse véleményét a főpolgármester javaslatáról.

Frissítés (13:21):

Mindeközben benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét.

,,Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására”

– írja pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény szerint az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője – sorolták a közleményben.
A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés – írták.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán