Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jelenléti oktatás elleni sztrájkkal kezdődhet a szeptember Ausztráliában

Ez a cikk több mint 2 éves.

A nemzetközi Közoktatási Bizottság (Committee for Public Education, CPFE) felszólít minden tanárt, iskolai dolgozót, diákot és családot, hogy álljanak ellen az iskolák újranyitását célzó kampánynak Sydneyben és Ausztrália más részein, ahol a delta-variáns miatt mind többen betegednek meg.

A WSWS híroldalon található közleményben a Szocialista Egyenlőség Pártja által alapított mozgalom arról ír, hogy „a pedagógusok és diákok életét és jólétét nem szabad feláldozni a vállalati profit oltárán”, amely az diktálná, hogy az iskolaév közepén a diákok térjenek vissza az iskolapadba, a szülők pedig ne otthonról végezzék a munkájukat.

A Bizottság azt javasolja, hogy minden iskolában meg kell alakítani a munkahelyi biztonsági bizottságokat, amelyek a lehető legszélesebb körű vitát folytatnák le annak eldöntésére, hogy milyen feltételei vannak a biztonságos munkavégzésnek, egyben pedig határoznának arról, hogy a kormány újranyitási szándéka ellen milyen lépéseket szükséges meghozni.

A Bizottság szorgalmazza, hogy az iskolai dolgozók, a hallgatók és a szülők sztrájkot készítsenek elő annak érdekében, hogy megakadályozzák a nem biztonságos körülmények között történő oktatás megkezdését.

Noha a munkásosztályon belül azonnal hatalmas düh és ellenállás alakult ki a távoktatás leállítására irányuló kezdeti lépésekkel szemben, a kormány kitartani látszik a szándékában, hogy a növekvő fertőzöttségi számok dacára az online oktatást a jelenléti tanítás váltsa fel.

A több száz aktív eset nem késleltetheti Ausztrália tervét az újranyitásra és a korlátozások megszüntetésére – nyilatkozta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a Guardiannek, aki arra buzdítja az embereket, hogy tekintsenek túl a napi esetszámokon.

Miután vasárnap 830 új esetet és három halálesetet regisztráltak Új-Dél-Walesben, Morrison visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint az esetszámok túl magasak ahhoz, hogy Ausztrália áttérjen az állami vezetők által elfogadott terv következő szakaszára, és azt mondta, hogy a járványt vizsgáló Doherty Intézet modellezésének következtetései változatlanok.

Ez annak ellenére történt, hogy a Doherty-modellezés egyik kidolgozója, James McCaw professzor a Guardian Australia című lapnak nemrég azt nyilatkozta, hogy az esetszámok túl magasak ahhoz, hogy felhagyjanak a korlátozásokkal, még akkor is, ha az oltási arány eléri a 70%-ot.

(WSWS, Guardian)

 

Címlapkép: Pixabay