Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: a beoltottaknak nem kell érdemi szigorításra számítaniuk szeptembertől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rendkívüli Kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol beszámolt az afganisztáni és a hazai járványügyi helyzetről. A sajtótájékoztatón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett. A kormány tegnap, augusztus 20-án rendkívüli értekezletet tartott ebben a két ügyben, ezért hívtak ma össze sajtótájékoztatót.

Afganisztán

A miniszter szerint a kormány elsődleges célja a magyarok kihozatala az országból. Gulyás hangsúlyozta, hogy amerikai kérésre vonultunk be anno, és most amerikai kérésre vonulunk ki.

Gulyás Gergely jelentős migrációra számít Afganisztánból és a környező országok befogadáskapacitásának növelését szorgalmazza.

Az atv újságírója megkérdezte, mit szól a miniszter ahhoz, hogy Bencsik András, a kormánypárti Demokrata főszerkesztője az ötvenhatos hősökhöz hasonlította a tálibokat. A miniszter „nem tekinti sajátjának” az összehasonlítást, de – tette hozzá – elítéli az amerikai demokráciaexportot, amely Afganisztánban is csődöt mondott.

„Semmit nem lehet ma ott kizárni” – mondta a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy megtámadhatják -e a tálibok a reptereket.

Negyedik hullám

A miniszter szerint Nyugat-Európában egyértelműen megindult a negyedik hullám, amelynek Magyarországra való megérkezésének már most is vannak jelei.  A legjobb védekezés továbbra is az oltás. „Nincsen különbség az egyes oltások hatékonysága között”, mondta a miniszter. Továbbra is az idősek a legveszélyeztetettebbek.

A hatodéves orvostan-hallgatók is olthatnak ezentúl helyben.

Eközben folytatódik a fiatalok oltása, tömeges oltási akció lesz az iskolákban. Az oltások magas száma miatt „viszonylagos nyugalomban” várhatjuk a negyedik hullámot. Nincs szándéka a kormánynak „alapvető korlátozásokat” bevezetni, az oktatás szeptemberben meg fog kezdődni, munkahelyi korlátozásokra sem kell számítani.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a kormány a járvány alatt nem a segélyre, hanem a munkára helyezte a hangsúlyt.

Orbán Balázs államtitkárt, Gulyás Gergely helyettesét politikai igazgatóvá nevezte ki Orbán Viktor.

A beoltottaknak érdemben nem kell szigorításra számítaniuk.

A pedagógusoknak nem lesz kötelező az oltás, az oltási arány köztük 70% fölött van. Ha lesznek erre vonatkozó szakmai javaslatok, akkor a kormány megfontolja a kötelező maszkviselést. Minapi hír egyébként, hogy a Magyar Orvosi Kamara a delta variáns miatt azt ajánlja, hogy beltéren hordjunk maszkot. Gulyás elmondása szerint a kormány ezt egyelőre nem látja indokoltnak.

A hulladékgazdálkodás privatizációja Gulyás szerint azért jó, mert így „olcsóbb lesz”. Arról, hogy a hulladékgazdálkodásból megtermelhető profitnak nem lenne -e jobb gazdája az állam, mint a magántőke, Gulyás azt mondta, hogy „az elmúlt harminc évben ez nem sikerült”.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás