Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár 35 évre magánosíthatja egész Magyarország hulladékgazdálkodását a Fidesz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap jelent meg ted.europa.eu-n egy olyan, hulladékgazdálkodási koncesszori pályázat, amely alapján 35 évre szervezheti ki a Fidesz a gazdálkodási jogokat, ráadásul mindössze 12 napos jelentkezési időt adtak egy kizárólagos pályázatra, írja Fekete-Győr András Facebook oldalán.

Magyarország teljes területének hulladékgazdálkodási joga mellett az óriási állami támogatások is a pályázat egyetlen nyerteséhez kerülnek majd. A Momentum elnöke szerint a kiírás olyan „precíz és pontos”, hogy annak egyedül a MOL-on kívül egy pályázó sem felel majd meg.

Ráadásul 2021. szeptember 9-t jelölték meg a beadási határidőnek, tehát 12 munkanapot adtak egy 35 évre szóló koncesszori pályázatra, ez pedig egyértelműen szembemegy az Európai Unió irányelveivel.

„Persze meglepődni nem kell, régóta egyértelmű, hogy mindent vinni akarnak a bukás előtt: ahogy az egyetemeinket is olyan alapítványokba szervezték ki, amelyek működését és joggyakorlását több évtizedre biztosították be, most a hulladékgazdálkodási jogokat is maguknak akarják. A lopás, az állami funkciók magánosítása már nem a kivétel – az utolsó évre ez lett a Fidesz politikájának a lényege”
-írja Fekete-Győr.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is online sajtótájékoztatót tartott a témában:

Tordai szerint hulladékügyben ugyanaz történik most, mint az autópályák privatizációjának ügyében történt.

Június 14-én jelentette be a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, a kaszinókoncessziókat is kezelő Nemzeti Koncessziós Iroda, hogy csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba. A pályázat jelentkezési határideje jövő hétfőn zárul, ezt követően a jelentkezőkkel az NKI és a Kabinetiroda tárgyal, végül a legjobb ajánlatot tevő céggel még az idén aláírnák a 35 éves szerződést. Az anyagot, ami alapján meghozták a döntést, tíz évre titkosították.

Hozzáteszi: a hulladékgazdálkodás kiszervezése az önkormányzatok feladata lenne, egyértelműnek tartja, a Fidesz-kormány azért hozta létre már az ún. kukaholdingot is, hogy újabb közfeladatot magánosíthassanak.

Címlapkép: FKF / Facebook