Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Míg Macron migrációs hullámmal riogat, számos francia város kiáll az afgán menekültek befogadása mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tálibok gyorsütemű hatalomátvétele Afganisztánban az európai politikusokat is válaszreakcióra késztette. Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a hivatalos köztársasági elnöki nyári rezidenciából, a Brégançon-erődből szólt a franciákhoz. Beszédében a politikus röviden összefoglalta az afganisztáni francia jelenlét 13 évét (a franciák már 2014-ben kivonultak Afganisztánból), megemlékezett a háborúban elhunyt katonákról, majd bejelentette, hogy már több mint 800 olyan afgánt sikerült kimenekíteniük az országból, akik valamilyen formában segítették a francia hadsereget.

Ezután hirtelen fordulatot véve Macron elkezdte kifejteni, hogy a tálibok hatalomátvétele nyomán újból egy „kontrollálatlan bevándorlási hullám” kezdődhet meg Európa felé, amellyel szemben szerinte a kontinensnek meg kell védenie magát. Emellett hozzátette, hogy Afganisztánnak szüksége van a saját népére az ország újjáépítéséhez, valamint „Európa nem vállalhat egyedül felelősséget a kialakult helyzetért”.

Emmanuel Macron szavait komoly felháborodás követte a baloldalon. Sokak szerint ugyanis az elvben az „Emberi jogok hazájának” elnökéhez méltatlan volt az, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb humanitárius válsága kapcsán Macronnak az első gondolata az volt, hogy az illegális bevándorlásról értekezzen-nyilván nem függetlenül attól, hogy készülvén a jövő évi elnökválasztásra, az egykor önmagát centristának valló politikus folyamatosan tolódik jobbra a bevándorlás kérdésében.

Miközben a menekültek befogadása alapvetően kormányzati hatáskör, számos baloldali és zöld vezetésű francia város polgármestere jelentette be: készek befogadni az Afganisztánból menekülőket.

Marseille szocialista polgármestere, Benoît Payan szerint a dél-francia kikötőváros történelme „elválaszthatatlanul összeforrt az éhezés, az üldöztetés és a számkivetettség elől menekülőkével és akiknek most el kell hagyniuk Afganisztánt, azok Marseille-ben mindig otthonra lelhetnek”.

Payanhoz hasonlóan nyilatkozott több párttársa is, mint például az észak-francia Lille-t vezető Martine Aubry, a Normandiában található Rouen első embere Nicolas Mayer-Rossignol, valamint az olyan szocialisták vezette városok polgármesterei, mint Montpellier, Nancy vagy Clermont-Ferrand.

A tavalyi önkormányzati választásokon a francia zöldpárt, az EELV (Europe Écologie Les Vertes) számos nagyvárosban végzett az élen és a párt polgármesterei is kifejezték szolidaritásukat az afganisztáni menekültekkel. Strasbourg tavaly megválasztott zöldpárti polgármestere, Jeanne Barseghian Emmanuel Macronnak üzenve azt mondta, hogy Franciaországnak megvannak a kapacitásai ahhoz, hogy „méltóságteljesen fogadja be az Afganisztánból menekülőket”.

Hasonló szavakkal álltak ki a menekültek befogadása mellett olyan városok EELV-s polgármesterei, mint Lyon, Grenoble, Tours, Besançon vagy éppen Bordeaux (ahol több évtizednyi jobboldali egyeduralom után tavaly a zöld és baloldali pártok szövetségének jelöltjét, az EELV-ben politizáló Pierre Hurmi-t választották meg polgármesternek).

Nem minden város csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. Nizza jobboldali vezetője, Christian Estrosi kerek-perec kijelentette, hogy a földközi-tengeri város „nem áll készen arra, hogy menekülteket fogadjon be”. Estrosi ezt részben a közös európai fellépés fontosságával indokolta, azonban azt is hozzátette, hogy a Nizzát az elmúlt években megrázó terrortámadások miatt sem hajlandó menekülteket befogadni.

A Republikánusokat néhány éve otthagyó és La France Audicieuse (Merész Franciaország) néven saját pártot gründoló politikust sokan kritizálták a menekülteket a terrorizmussal összekötő kijelentései miatt.

Toulouse polgármesterét, a szintén a La France Audicieuse-ben politizáló Jean-Luc Moudenc-et meglepték a több francia nagyváros polgármestereinek nyilatkozatai az afganisztáni menekültek befogadásáról, mivel szerinte még nem állnak rendelkezésre információk a menekülthullám súlyosságáról, valamint a menekültpolitika alapvetően állami, nem pedig önkormányzati feladat.

Nem csak a franciaországi nagyvárosok mutattak ki szolidaritásukat. London, Hamburg, München, Barcelona, Milán vagy éppen Bergamo polgármestere is bejelentette: városaik készen állnak arra, hogy befogadják a tálibok kiépülőben lévő uralma elől menekülőket.