Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes belviszály miatt nem használhatják a Béke téri stadiont a csepeli focisták

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott Csepel független országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs és Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke (akit az előválasztáson a Párbeszéd, a DK és az LMP is támogatásával mérkőzik meg a Momentum, a Jobbik és az Új Kezdet Párt színeiben induló Szabóval) a Csepel FC ügyében, amely jelenleg nem használhatja Béke téri Sporttelepen található stadiont.

A két politikus szerint Németh Szilárd egyszerűen kitiltotta az érdekeltségébe tartozó sporttelepről a kerület futballcsapatát, a Csepel FC-t. Szabó Szabolcs „Csepel legnagyobb ingatlanbárójaként” hivatkozott a XXI. kerület egykori polgármesterére.

Ahogy azt a 24.hu is megírta, a Német Szilárd által vezetett Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) sorra vásárolta fel a kerületben található sportlétesítményeket. A tulajdonukba került többek között Hollandi úti kajak-kenu vízitelep, a Gubacsi hídnál található evezőstelep, valamint a Béke téren elhelyezkedő komplexum, melynek része egy birkózók számára létrehozott edzőterem valamint egy futballstadion.

Ahogy arra a képviselő is emlékeztetett, miután a Béke téri sporttelep a Németh Szilárd-féle KIMBA-hoz került, a Csepeli Birkózó Klub (CsBC) sportolói nem használhatták az elviekben a számukra létrehozott sportlétesítményeket.

Most ugyanebbe a problémába futott bele a a kerület nagy múltú, 1912 óta működő focicsapata, a Csepel FC is. A klub Facebook-oldalának augusztus 15-i bejegyzése szerint augusztus 19-én 17:30-kor játszottak volna Pestszentimre ellen a Béke téri sportcsarnokban a Budapesti labdarúgó-bajnokság első osztályának első fordulójában. A meccs előtti nap azonban újabb posztot tett közzé a csapat, amelyben bejelentették, hogy a meccs elhalasztásra került.

A két ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre arra szólította fel Borbély Lénárd polgármestert és Németh Szilárdot, hogy hagyjanak fel azzal a „hatalmi kakaskodással”, aminek a sportolni vágyók látják a kárát.

A csepeli szocialista politikus itt arra a sajtóban már nyilvánosságra került fideszes belviszályra utalt, amelynek nyomán teljesen elmérgesedett a viszony Németh és Borbély között. A konfliktus alapja feltételezhetően a KIMBA működése, amely úgy hoz jelentős döntéseket az általa tulajdonolt csepeli sportlétesítményekről, hogy egyáltalán nem egyeztet a kerületvezetéssel.

A két politikus szakítása azért is különösen látványos, mert korábban rendszeresen közösen jelentek meg rendezvényeken, valamint Borbély volt Németh Szilárd alpolgármestere 2010 és 2014 között, és ő váltotta a XXI. kerület élén Némethet, aki ’14-ben ismét bejutott a parlamentbe (csak listáról, mivel egyéniben kikapott az akkor még a mára már megszűnt Együttben politizáló Szabó Szabolcstól).

A helyzetet közelebbről ismerő és névtelenséget kérő forrásunk szerint is a két politikus közötti konfliktus állhat a mostani botrány mögött.

Borbély Lénárd hétfőn a Facebook oldalán jelentette be, hogy megállapodás született az önkormányzati fenntartású Csepel Utánpótlás Egyesület és a Csepel FC egyesület között, melynek háza a két kerületi bázis összefogásával létrehozásra kerül egy új utánpótlás nevelő egyesület, amelynek szakosztályvezetője Märtz János, a Csepel FC SE jelenlegi elnöke lesz.

Borbély azt is megemlítette, hogy a bejelentés másnapján már nem engedték be az önkormányzat csepeli focistáit a Németh Szilárd alapítványához köthető Béke téri stadionba.

Katona Csaba, a Csepel FC Kft ügyvezetője tegnap egy rövid  videóban szólt a szurkolókhoz a csapat Facebook-oldalán. Ebben az ügyvezető elmondta, hogy nemrég kapta kézhez a Csepel Sport Club alapítvány által megírt bérleti szerződést a Béke téri stadion használatáról. Katona úgy nyilatkozott, hogy a szerződés egyes elemei „még finomításra várnak”, illetve bizonyos pontokról korábban nem volt szó. Ám ennek ellenére mindenkit nyugalomra intett, és leszögezte, hogy békés úton próbálják meg elérni, hogy visszatérhessenek a stadionba.

Ahogy arról az Ittlakunk.hu csepeli aloldala is beszámolt, Németh Szilárd nemrég óriási sportberuházásokat jelentett be a XXI. kerületben melynek során teljes újjáépítésre kerülne a Béke téri sportlétesítmény, felhúznának két új edzősportcsarnokot és egy sportuszodát, felújítanák a nehézatlétikai csarnokot és még a Hollandi úti kajak-kenu telepet is újjáépítenék. Ám jelenleg még az is kérdéses, mikor vehetik újra használatba a stadiont a kerületi futballisták, ráadásul amíg a konfliktus nem rendeződik, addig a felnőtt-és utánpótláscsapatnak egyaránt idegenben kell készülniük a mostanában kezdődő bajnokságokra.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila