Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A COVID-ra hivatkozva engedélyezték újra a méhekre káros légi szúnyoggyérítést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Noha az Európai Unió területén 2020. óta tilos a levegőből kémiai szúnyoggyérítést végezni, vagyis szúnyogirtó permetezést végezni, Magyarországon 2021-ben a kormány mégis ezt teszi.

A módszer különösen káros, ugyanis nemcsak a szúnyogokat, hanem más rovarokat, így a beporzás szempontjából különösen fontos méheket is irtja.

Vagyis súlyosan környezetromboló megoldás.

A légi kémiai gyérítés ennek ellenére azért lehetséges, mert a kormány egy kiskaput kihasználva az egészségügyi veszélyhelyzet miatt átmenetileg engedélyezhette, derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook bejegyzéséből, ami az alább olvasható.

A légi kémiai szúnyogirtást a tisztifőorvos, vagyis Müller Cecília engedélyével a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelheti el. Az átmeneti engedélyezés fél évre szól, bár a szúnyogirtást egyébként is nyáron kell végezni, mikor az állatok aktívak.

A képviselő több dokumentumot is közzétett blogján, így megismerhetjük az irtószer használati utasítását és engedélyeit, melyekből kiderül, hogy a gyártó és az engedélyező hatóság is tisztában van azzal, hogy a természeti környezetre és a méhekre is veszélyes anyagról van szó. Emellett azt is megtudhatjuk, hogy hol, és mikor végzik az irtást a hat darab szórófejjel felszerelt AN-2 típusú repülőgépekkel.

Az indoklás szerint a COVID-19 mellett az egészségügyi ellátórendszer nem bírná el olyan betegségek terjedését, amelyeket a szúnyogok hordoznak.

A rendelet példaként a Nyugat-Nílus lázat említi, mint potenciálisan veszélyes, szúnyogok által terjesztett betegséget, de az újonnan megjelent, invazív szúnyogfajokkal más betegségek, például a Zika vagy a Dengue-láz is bekerülhettek Magyarországra.

Mindazonáltal a megfelelő védekezés a csípőszúnyogok és az általuk terjesztett betegségek ellen nem a káros légipermetezés lenne, hanem a földi, biológiai irtás. Mint Kemenesi Gábor biológus elmondta,

„A kémiai gyérítés egyrészt hatástalan, másrészt felér az ökoszisztéma idegméreggel való leborotválásával”.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint is káros a kémiai irtás – és tudományos kutatások szerint is többet árt, mint használ. Tavaly a Magyar Tudományos Akadémia is kijelentette, hogy a kémiai szúnyogirtás káros a környezetre és az emberi egészségre. Az MTA akkori közleménye szerint

„a légi kémiai szúnyogirtás ismételt engedélyezése ökológiai és tudományos alapokon nem indokolt.”

Szél képviselő szerint a probléma, hogy nem állnak rendelkezésre a megfelelő földi biológiai szúnyogirtó kapacitások, ezért a kormánynak meg kellene teremtenie ezeket. A képviselő arra is kitér, hogy a rendelet szerint a kormány nem tekinti védettnek a Natura 2000 területeket, amik egyébként fontos természeti értéket képviselnek.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor