Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyakorlatilag egy teljes évfolyam elhagyja az alapítvány alá terelt SZFE-t

Ez a cikk több mint 2 éves.

Elhagyja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a 2019-ben indult filmes 6×6 évfolyam, illetve a 2019-ben indult MA rendező és operatőr osztály – áll abban a Freeszfe Egyesület által jegyzett közleményben, amelyet a Mérce szerkesztőségéhez is eljuttattak.

A BA osztályok közül a gyártásszervezőknél 6-ból 5 hallgató, a filmrendezők teljes osztálya (5 hallgató), a vágók teljes osztálya (6 hallgató), az operatőrök teljes osztálya (6 hallgató), a filmforgatókönyvírók teljes osztálya (6 hallgató) szüntette meg jogviszonyát az egyetemmel. A mesterszakos osztályokból a filmrendezők teljes osztálya (7 hallgató), az operatőröknél 7-ből 6 hallgató döntött ugyanígy.

Tanulmányaikat szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják tovább.

A döntéssel kapcsolatban a 444.hu kérdésére Veszprémi Judit, az egyesület munkatársa elmondta: „Ezek mind egyéni döntések voltak. Az SZFE-t elhagyó hallgatók a Freeszfe Egyesület Emergency Exit nevű programjában folytatják a tanulmányaikat. Ez azt jelenti, hogy külföldi egyetemek akkreditálják a jogviszonyukat, de a képzések nálunk folynak.”

Milyen programról van szó?

Ahogy arról korábban írtunk, a FreeSzfe egyesület március közepén mutatta be az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programját, amelynek részeként az SZFE hallgatói, amennyiben nem kívánnak a modellváltáson váltáson átesett intézményben maradni, akkor

öt európai egyetemen folytathatják a tanulmányaikat.

Az Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) állapodott meg az SZFE-s hallgatók átvételéről.

A külföldi egyetemek az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményként tartják számon, az itt elvégzett kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában ismerik el. Az oktatási tevékenység tehát Magyarországon történik, a partneregyetemek főleg az adminisztrációs hátteret biztosítják, bár a vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – a Freeszfe Egyesület oktatói gárdájával közösen fogják értékelni.

Miért távoznak a diákok az alapítvány alá szervezett egyetemről?

Az SZFE alapítványi fennartásba kerülését külön törvény szabályozta, amelyet 2020 nyarán szavazott meg a fideszes kétharmad. Ennek következtében szeptember elején az SZFE vezetősége lemondott.

Mint arról az elmúlt hónapokban beszámoltunk, a múlt nyáron alapítványi fenntartásba került SZFE polgársága szeptembertől épületfoglalással tiltakozott az általuk illegitimnek tartott kuratórium működése ellen, amelyet végül novemberben a járványhelyzet súlyosbodása miatt kénytelenek voltak feladni.

Az – azóta több egyetemre is kiterjesztett – alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett (kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli személyekkel feltöltött) kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam finanszírozza, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át.

Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

(FreeSZFE, Mérce, via 444.hu)
Címlapkép: Freeszfe / Facebook