Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iványi Gábor a MET újabb vegzálásáról: „Ami befolyik, azt le akarják foglalni”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vallásüldözésről és személyes bosszúról szól a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vegzálása Iványi Gábor lelkész szerint – erről a MET vezetője csütörtökön beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Mint ismert, Iványi kedden hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyből kiderült, hogy minden értékesíthetőt lefoglalt volna a NAV Iványi Gáborék szegedi iskolájában, ám ilyen ingóságokat az adóhatóság nem talált, mivel a táblák és padok a a NAV  szerint nem tartoznak ebbe a kategóriába. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség szegedi intézménye még tavasszal került fel az adósok listájára.

Iványi szerint az adóhatóság az egyház járuléktartozásai miatt lép fel ellenük, amiket azért nem tudnak fizetni, mert az állam nem adja nekik a megállapodás szerinti támogatásukat, „ami nélkül a működés elképzelhetetlen. Hiányzik a költségvetésükből 95 millió forint, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma vett el tőlük arra hivatkozva, hogy a szegény gyerek támogatása nem megtérülő befektetés.

Ahogyan arról korábban a Mérce is beszámolt, februárban jelentette be a MET, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közel 250 millió forintnyi adóhátralékot terhelt az egyház számlájára.

Ebből 125 milliót le is foglaltak, most a másik felét is le akarják foglalni. Ami befolyik, azt le akarják foglalni” – mondta Iványi Gábor csütörtökön a Klubrádióban, hozzátéve, hogy reméli, hogy egyszer eljutnak egy olyan pontig, hogy „meggondolja magát a hatalom”.

A kedden a testvérközösség honlapján ismertetett levél, amelyet Iványi a MET intézményvezetőinek írt, azt is említi, hogy reményei szerint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek sikerül majd időben teljesítenie fizetési kötelezettségeit a munkavállalói felé, ám a fizetés első részletét most is a kijelölt határideig megkapják a munkavállalók, a továbbiakat azonban csak „azt követően”.

Iványi szerint a megoldás nem az, hogy visszaadja azokat a feladatokat, amiket annak idején az egyháza átvett az államtól, „mivel ez a pénz nem az egyház működéséből hiányzik, hanem államtól átvállalt feladatokért jár: jelesül, szegény gyerekek oktatása, hajléktalanok ellátása, szegényebb idősek ellátása.

A MET 2011-ben veszítette el egyházi státuszát az akkor hatályba lépő egyházügyi törvénnyel. Bár később  „vallási tevékenységet végző szervezetek” részére is fel lehetett ajánlani az 1 %-ot, 2017 óta ezeket a támogatásokat sem utalja el Iványiéknak az állam, így több milliárdos tartozása halmozódott fel már a Testvérközösség irányába. Idén februárban váratlanul visszaadta a NAV a MET jogosultságát az SZJA-ból feljánlható egyházi egy százalék fogadására, de azokhoz az összegekhez jövőre juthatnak csak hozzá.

 az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a szabályozást, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta, hogy az egyháztörvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát. Ennek ellenére a kifogásolt szabályozás a negyedik alkotmánymódosítás során belekerült az Alaptörvénybe, ezzel „kerülte ki” a kormány az alkotmányellenességet.

Iványi szerint a Fidesz egy olyan egyházi törvénymódosítást hozott, amivel ők soha nem fogják visszaszerezni a jogaikat.

„Ez egy gonosz ördögi játék, amiben a Fidesz gyötör bennünket. Nincs másról szó, mint vallásüldözésről, miközben képmutató módon a vallások védelmezőjeként illegeti magát. Ez Orbán Viktor személyes bosszúja, nem pedig külön Maruzsának (Emmi államtitkár) vagyunk antipatikusak. Ő nem egy nagy jellem, nem nagy karakter, hanem azért teszi, mert a gazdája így akarja. A gazdája pedig Orbán, aki így rendezte be ezt a világot”

– nyilatkozta a Klubrádiónak a lelkész.

(Klubrádió, Mérce, Népszava)

Címlapkép: Mérce