Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra bajban a MET: most a NAV akar behajtani közel 250 milliót Iványi Gáborékon

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számlájára terhelt közel 250 millió forintnyi hátralékot  (egészen pontosan 246 134 000 forintot, amelyből  90 millió forint késedelmi büntetés), mely az egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti – adta hírül hétfői közleményében Iványi Gábor szervezete.

A rossz hír nem sokkal azután érte a MET-et, hogy február 3-án váratlanul visszaadta a NAV a MET jogosultságát a személyi jövedelemadóból feljánlható egyházi egy százalék fogadására.

A MET közleményében hangsúlyozza, hogy csak az pénzügyi veszteség, ami az egyházi státuszuk még 2011-ben történt alkotmánysértő elvétele miatt az egy százalékok felajánlása révén érte őket az elmúlt években, ennek a most kiírt hátraléknak két-háromszorosát teszi ki, azaz könnyedén ki tudnák fizetni adóhátralékukat, ha a kormány nem hoz diszkriminatív törvényt a szervezet kárára. (Tehát hiába kapták most vissza az egyszázalékos támogatások fogadásának lehetőségét, az elmúlt években elmaradt ilyen jellegű összegekből a MET még egy forintot sem látott.)

Emellett milliárdos tételt jelent az egyházakat megillető költségvetési kiegészítő támogatás, amely az állam által átadott, a legszegényebbek közötti szociális, egészségügyi, oktatási, családvédelmifeladatok ellátása alapján járna – ebből ugyancsak gond nélkül rendezni tudnák minden tartozásukat, azonban a MET évek óta ezt sem kapja meg.

Mint ismert, a MET státusza a 2011-es egyházügyi törvénnyel vált kérdésessé, amikor is elveszítette egyházi besorolását több más kisebb vallási szervezettel együtt, és vallási tevékenységet végző szervezetté minősítették. Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a szabályozást, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta, hogy az egyháztörvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát. A MET 2017-ben pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán az állammal szemben, amiben kimondták, hogy  jár számára a vallási tevékenységet végző szervezeteknek járó adóegyszázelék. Akkor az állam visszamenőleg fizetett is, majd 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadta meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte.

A Testvérközösség pert indított ugyan, hogy az elmúlt évek alatt szerintük jogtalanul visszatartott egyszázalékos felajánlások összegét megkapják, az eredmény azonban nemcsak, hogy kérdéses, de még abban az esetben is, ha a bíróságok a MET-nak adnak igazat, hosszú hónapokat, éveket vehet igénybe, mire hozzájutnak a pénzhez.

Mint írják, „panaszaikra” rendszeres válaszként kapják, hogy a magyar állam kártérítést fizetett számunra. Az igazság azonban az, hogy az eddig kapott kártérítés csak részleges volt: a magyar állam csupán a 2017 előtti tartozását ismerte el, de például a egyszázalékos kötelezettségét már a 2015-ös évre vonatkozóan sem. A MET szerint azzal a ténnyel, hogy a Strasbourgi Bíróság közbelépésére a magyar kormány fizetett, a velük szembeni jogsértést elismerte.

„Ez azonban nem lehet alapja újabb jogsértéseknek, sem annak, hogy az egyházi törvény újabb deformálásával gyakorlatilag lehetetlenné tették egyházi státuszunk visszaszerzését”

-szögezi le Iványiék egyháza.

2017 óta tehát semmilyen kártérítést nem fizet a magyar állam, sőt újabb több százmilliós elvonásokat eszközölt, és egyoldalúan vallási tevékenységet végző egyesületté minősítette a MET-et.

A MET arra hívja fel a figyelmet, hogy 2010-ig egyházuknak nem voltak tartozásai, és nem volt számottevő nyeresége sem;  gondjaik kizárólag abból adódtak, hogy a magyar állam szerintük politikai megfontolásból elvette egyházi státuszunkat, és jogfosztással üldözi mai is közösségüket.

Szeptemberben hasonló kihívással kellett szembenéznie a MET-nek: akkor a szervezet józsefvárosi hajléktalanszállóján a Nemzeti Közművek (NKM) tavaly megpróbálta leszerelni a gázórákat, mert Iványi egyházának országosan nagyjából 100 milliós tartozása áll fenn (amelyet az állam tartozásából ugyancsak simán törleszteni lehetne).

Azt írják, hogy amennyiben a NAV nem látja be úgy, mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gáz elzárásával várnia kell, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudnak bért fizetni.

Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottakról, intézményekről nem is beszélve.

„Erre nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat. A szelektív államosítás ugyanolyan bűn, mint az általános. Ezzel a tájékoztatással szeretnénk hazai és nemzetközi támogatóinkat értesíteni, s bátorítani, hogy mindenki, ami tőle telik azt tegye meg”

– üzeni a MET.