Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett a mélyszegénységben élők átoltottsága kapcsán fordult az EMMI-hez, de válasz helyett csak „oltásellenes baloldalozást” kapott

Számos országban megfigyelhető tendencia, hogy komoly nehézségekbe ütközik a lakosság mélyszegénységben élő részének bevonása a koronavírussal szembeni oltási kampányokba. Ez látszik Franciaországban is, ahol a nemrég szigorú lezárásokat bevezető tengerentúli területek mellett az ország legszegényebb megyéjének számító, Párizstól északra fekvő Seine-Saint-Denis-ben a legalacsonyabb az átoltottság, illetve az Egyesült Államokban, ahol a járvány negyedik hulláma az ország legszegényebb, legalacsonyabb átoltottsági szinttel rendelkező államát, Mississippit érinti a legsúlyosabban.

Magyarországon is hasonló helyzetről számolnak be a szakemberek, az átoltottsági szint az ország legszegényebb térségei között számon tartott Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben július közepén még nem érte el az ötven százalékot, míg Budapesten már akkor is 61 százalék fölött volt.

Látván a probléma súlyosságát, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, Dr. Kásler Miklóshoz hogy megtudja, hogyan tervezni növelni a kormány az oltakozási hajlandóságot a mélyszegénységben és szegregátumokban élők körében. Az LMP korábbi társelnöke és miniszterelnök-jelöltje levelében három kérdést fogalmazott meg:

  • támogatna-e a minisztérium egy olyan célzott oltóbuszos kampányt, amely kifejezetten a mélyszegénységben, telepszerű körülmények közt élőket célozná és fogadná az oltásra még nem regisztrált állampolgárokat is, akiknek igény szerint technikai segitséget is nyújtana a regisztrációhoz?
  • támogatna-e a kormány egy olyan munkacsoport felállítását, amely járványügyi szakemberek, megfelelő helyismerettel rendelkező civilek, az érintett minisztériumok és az ombudsmani hivatal bevonásával dolgozná ki a mélyszegénységben élők átoltottsági szintjének növelésének  stratégiáját?
  • támogatna-e az EMMI egy offline és online kampányt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, oltással kapcsolatos álhírek cáfolatára?

Levelében a képviselő emlékeztette a minisztériumot, hogy 250-300 ezerre tehető azoknak a főleg roma állampolgároknak a száma akik az ország 1300 szegregátumának egyikében élnek. Szél Bernadett emellett elismerően nyilatkozott az Országos Roma Önkormányzat és nyolc civil szervezet által nagy sikerrel levezényelt, „Oltass, hogy élhess!” kampányról, amely elsősorban a szegregátumokban élő roma állampolgárokat célozta meg, aki körében a felmérések szerint az oltási hajlandóság alig 30 százalék. A képviselő szerint szükség lenne az április és május között egy hónapig tartó kampány folytatására.

A konkrét javaslatokat megfogalmazó levélre az EMMI parlamenti államtitkára, Rétvári Bence úgy érezte, a legmegfelelőbb választ az „oltásellenes baloldalt” célzó lejáratókampány és a kormányzati sikerpropaganda jelenti.

A KDNP-s politikus szerint Szél Bernadettet a járvány idején túlságosan lekötötte, hogy „a nemzetközi médiában álhíreket gyártson Magyarországról”, ezért elkerülte a figyelmét, hogy a kormány „Az oltás életet ment” jelszóval már régóta folytat kampányt az oltás népszerűsítésére, amelyben ismert személyiségek buzdították az állampolgárokat az oltás felvételére.

Rétvári szerint az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, hogy az ellenzék „képmutatása nem ismer határokat” valamint azzal vádolta a független képviselőt, hogy a „baloldal minden létező fórumon le akarta beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat”. Ezt követően Rétvári eldicsekedett azzal, hogy Magyarország az elsők között érte el az 50 százalékos átoltottságot Európában, valamint azzal, hogy az országban vakcinabőség van, aminek köszönhetően már megkezdődhetett az oltás harmadik dózisának beadása a 60 év felettiek körében.

Válasza végén az államtitkár azt is megjegyezte, hogy továbbra is rendelkezésre állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai azokon a kistelepüléseken, ahol az oltásra regisztráltak száma ezt indokolja.

Rétvári Bence azonban elsiklott afelett, hogy Szél Bernadett kérdése elsősorban arra irányult, hogy hogyan lehetne növelni az oltási kedvet a leginkább hátrányos helyzetű társadalmi csoportok körében. Valamint az államtitkár válaszában azt is elfelejtette megemlíteni, hogy a kezdeti sikerek után mára már Magyarországon az európai átlag alatt van a lakosság átoltottsága.

Címlapkép: Mérce