Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letakarta a kameráját, kirúgták: egy francia multi monitorozza az otthonról dolgozó munkavállalóit

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Teleperformance nevű, francia székhellyel rendelkező multinacionális call centert azzal vádolják, hogy a privát szférájukba betolakodva videókamerákkal monitorozta a home office-ból dolgozó személyzetet és azok családtagjait, írja a Guardian. Az újság értesülései szerint több ott dolgozó is arról számolt be, hogy biometrikus és orvosi adatokat is elkért a cég a munkavállalóiktól.

A szakszervezetek szerint a cég a tűréshatárát feszegeti azon dolgozóinak, akik a koronavírus-járvány miatt hosszútávú otthoni munkavégzésbe kényszerültek és igazságtalanul bünteti meg azokat, akik ellenszegülnek a monitorozásnak. A legtöbb probléma elsősorban a Görögországba vagy Albániába kiszervezett munkaerővel szembeni bánásmóddal kapcsolatban jelentkezett.

Egy szülei otthonából dolgozó albán munkavállaló például ellenszegült a videókamerás megfigyelésnek, és letakarta az eszközt, mire a cég napokon belül elbocsájtotta, annak ellenére, hogy nemrég előléptették.

A  380,000 embert foglalkoztató, 34 országban jelen lévő call center ügyfelei közé tartozik Nagy -Britanniában az Egyesült Királyság kormányának egészségügyi és oktatási osztálya, a Királyi Haditengerészet, a Vodafone, az eBay és sok más multinacionális nagyvállalat is.

A Guardian még márciusban értesült az egyesült királyságbeli Teleperformance bejelentéséről, miszerint ez évtől videókamerákon keresztül fogják megfigyelni az otthonról dolgozó személyzetet, hogy mikor esznek, néznek rá a telefonjukra, vagy hagyják el az asztalukat.

A cég szerint a videókamerák csak a betanítást és a kollégák közötti csetelést segítették, megfigyelésről szó sem volt. Több országokban azonban komoly problémák merültek fel a monitorozással kapcsolatban.  A cég kolumbiai személyzete dolgozik a legszigorúbb munkakörülmények között, akik többnyire az egyesült államokbeli ügyfelekkel kommunikálnak. Tőlük a valós idejű videómegfigyelés mellett biometrikus adatokat, valamint orvosi vizsgálatok eredményeit is bekérheti a vállalat.

A munkaszerződésük részeként bele kell egyezniük abba, hogy a cég képeket és videófelvételeket tárolhat róluk és családjukról, valamint abba is, hogy hazugságvizsgáló tesztet végezzenek rajtuk.

A Teleperformance görög munkavállalóinak azt is elrendelte, hogy rendelkezniük kell egy elkülönített, zajmentes munkavégzésre kijelölt területtel, melyről maguknak kell gondoskodniuk. A szerződés szerint minden olyan dolgozónak, akinek a fizetése meghaladja az adott ország minimálbérét, saját költségén kell előteremtenie ezen feltételeket, beleértve az internetelérést és az áramot is.

Christy Hoffman, az UNI Globális Szakszervezet főtitkára a Guardiannek nyilatkozva elmondta, ez a fajta otthoni megfigyelés olyan helyzetbe kényszeríti a munkavállalókat, ahol a munkájuk és a között kell választaniuk, hogy kémkednek utánuk.

A Teleperformance szerint a kamerákat csak online videóhívásokra meetingekre és betanításokra használják. A vállalat egyik szóvivője szerint a cég betart minden helyi és nemzetközi szabályozást, beleértve a privát szférával és biztonsággal kapcsolatos jogszabályokat.

(Guardian)
Címlapkép: Pexels