Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

45 ezer euróra bírságolt a barcelonai városi tanács egy ingatlaügynökséget, amiért nem adtak ki lakást egy marokkói férfinak

Barcelonában 45 ezer euróra büntettek meg egy lakásügynökséget és egy tulajdonost, amiért származása miatt nem voltak hajlandóak bérbeadni egy ingatlant egy marokkói származású férfinek, írja az El País. A lap szerint nem ez az első olyan eset, amely során azért büntettek meg valakit, mert rasszista okokból nem adta ki a lakását.

Ezzel pedig hivatalosan is a barcelonai városi tanács az első olyan önkormányzati intézmény, amely jogi lépéseket is tett annak érdekében, hogy a lakhatáshoz való hozzáférést semmilyen származási ok ne akadályozhassa.

A lap szerint mérnök végzettségű, marokkói származású Mehdi feladott egy hirdetést, amely szerint lakást keresett közel a munkahelyéhez és strandhoz. Egy internetes portálon végül rá is bukkant az igényeihez illő ingatlanra, majd miután megnézte, kifejezte bérlői szándékát és a megfelelő iratokkal bizonyította, hogy fizetőképes is.

Később az ingatlancégtől telefonon keresték, hogy megkérdezzék, milyen származású, majd azt mondták, hogy már bérbeadták a lakást másnak, és nem keresték többé. Hetekkel később Mehdi rájött, hogy a lakás még szabad.

Mehdi ekkor segítséget kért egy „európai nevű” barátjától, hogy ugyanazon az ingatlanirodán keresztül érdeklődjön a lakás iránt. Az ismerős ugyanúgy alátámasztotta fizetőképességét, az ingatlanügynök pedig hajlandó is lett volna számára bérbeadni a lakást. Ezután állapították meg, hogy a probléma nem a fizetőképességben vagy a lakás rendelkezésére állásában rejlik.

A városi tanács második alkalommal rótt ki büntetést ilyen ügyben, bár az első esetben kimondottan csak spanyoloknak hirdették meg a lakást. A tanács szerint az ehhez hasonló esetekben kifejezetten nehéz eljárást kezdeményezni, ugyanis ritka az, hogy a történtekről írásos feljegyzés történik. A legtöbb áldozat a bizonyítékok hiánya miatt nem tesz feljelentést.

A barcelonai városi tanács egyébként tanulmányt is készített, hogy megvizsgálhassa a lakhatási egyenlőtlenségeket: 1000 érdeklődő levelet küldtek el 500 ingatlanhirdetésre, amelyeknek egyik felét katalán vagy spanyol, másik felét arab névvel írták alá. Az arab nyelvű kérésekre 20 százalékkal kevesebb válasz érkezett.

Címlapkép: Livio Barcella, flickr