Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

45 ezer euróra bírságolt a barcelonai városi tanács egy ingatlaügynökséget, amiért nem adtak ki lakást egy marokkói férfinak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Barcelonában 45 ezer euróra büntettek meg egy lakásügynökséget és egy tulajdonost, amiért származása miatt nem voltak hajlandóak bérbeadni egy ingatlant egy marokkói származású férfinek, írja az El País. A lap szerint nem ez az első olyan eset, amely során azért büntettek meg valakit, mert rasszista okokból nem adta ki a lakását.

Ezzel pedig hivatalosan is a barcelonai városi tanács az első olyan önkormányzati intézmény, amely jogi lépéseket is tett annak érdekében, hogy a lakhatáshoz való hozzáférést semmilyen származási ok ne akadályozhassa.

A lap szerint mérnök végzettségű, marokkói származású Mehdi feladott egy hirdetést, amely szerint lakást keresett közel a munkahelyéhez és strandhoz. Egy internetes portálon végül rá is bukkant az igényeihez illő ingatlanra, majd miután megnézte, kifejezte bérlői szándékát és a megfelelő iratokkal bizonyította, hogy fizetőképes is.

Később az ingatlancégtől telefonon keresték, hogy megkérdezzék, milyen származású, majd azt mondták, hogy már bérbeadták a lakást másnak, és nem keresték többé. Hetekkel később Mehdi rájött, hogy a lakás még szabad.

Mehdi ekkor segítséget kért egy „európai nevű” barátjától, hogy ugyanazon az ingatlanirodán keresztül érdeklődjön a lakás iránt. Az ismerős ugyanúgy alátámasztotta fizetőképességét, az ingatlanügynök pedig hajlandó is lett volna számára bérbeadni a lakást. Ezután állapították meg, hogy a probléma nem a fizetőképességben vagy a lakás rendelkezésére állásában rejlik.

A városi tanács második alkalommal rótt ki büntetést ilyen ügyben, bár az első esetben kimondottan csak spanyoloknak hirdették meg a lakást. A tanács szerint az ehhez hasonló esetekben kifejezetten nehéz eljárást kezdeményezni, ugyanis ritka az, hogy a történtekről írásos feljegyzés történik. A legtöbb áldozat a bizonyítékok hiánya miatt nem tesz feljelentést.

A barcelonai városi tanács egyébként tanulmányt is készített, hogy megvizsgálhassa a lakhatási egyenlőtlenségeket: 1000 érdeklődő levelet küldtek el 500 ingatlanhirdetésre, amelyeknek egyik felét katalán vagy spanyol, másik felét arab névvel írták alá. Az arab nyelvű kérésekre 20 százalékkal kevesebb válasz érkezett.

Címlapkép: Livio Barcella, flickr