Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még több történelem a Mércén: indul a Politikatörténeti Intézet társoldala!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Büszkén jelenthetjük, hogy a Mérce társoldali hálózata ma újabb taggal bővül. A Politikatörténeti Intézethez, a PTI Társadalomelméleti Műhelyéhez, a Múltunk folyóirathoz, valamint a Napvilág Kiadó könyveihez kapcsolódó írások és beszélgetések ezentúl a pti.merce.hu oldalon lesznek elérhetőek. 

Kinek és milyen szándékok szerint építik újjá a Budai Várat, és mit kezdhetnénk ezzel az épületkomplexummal? Mit jelképez és mit keres egy Turul-szobor Buda egyik kiemelt jelentőségű közterén? Tanulhatunk-e valamit az államszocializmusból, és mit mond nekünk a rendszerváltás kudarca? Kérdések, melyeknek a politikai közösség szempontjából rendkívüli a jelentőségük, megválaszolásukhoz pedig precíz történeti tudásra és őszinte történeti reflexiókra van szükségünk.

A Politikatörténeti Intézet műhelye kiemelten fontos munkát végez annak érdekében, hogy létrejöjjön egy önfelmentő mítoszoktól tartózkodó, a közösség legfőbb, történetileg is meghatározott dilemmáival szembenézni képes nyilvánosság.

A Mércében a kezdetektől úgy gondoljuk, hogy ez a cél kiemelten fontos a társadalom emancipációja szempontjából, és lapunk történeti profiljának alakításában a Politikatörténeti Intézet és szövetségesei mindig is megbízható társak voltak.

Nagy örömmel adtunk közre részleteket a Mércén a Politikatörténeti Intézet Kérdések és válaszok… köteteiből, legyen szó akár a Tanácsköztársaság lakásrekvirálási programjáról, a Magyar Szocialista Párt létrejöttéről vagy a Horthy-korszak antiszemitizmusáról. Az intézet munkatársai több kiváló írással járultak hozzá történeti ismereteinkhez a második köztársaság emlékezetéről vagy az 1945-ös választásokról, és olvashattunk arról is, hogy hogyan viszonyult Ady Endre az őszirózsás forradalomhoz.

Újabban szívesen közöltünk szemelvényeket a Politikatörténeti Intézet izgalmas és sokszínű podcastjaiból, melyekben történeti kérdések mellett – a PTI Társadalomelméleti Műhelye és a Napvilág Kiadó közreműködésében – kortárs elméleti munkákról, emlékezetpolitikai kérdésekről is szó esik.

Mindezek, az olvasóink körében igen népszerű a munkák ezen túl a PTI társoldalon lesznek elérhetőek, mely rendszeresen fog bővülni történelmi, kritikai és társadalomelméleti elemzésekkel, valamint a PTI podcastjának adásaival. A cikkek azonban a Mércéről sem tűnnek majd el: az írásokat rendszeresen átemeljük majd a főoldalunkra.

A Mércében egy olyan intellektuális, baráti és mozgalmi hálózat építésén dolgozunk, amelyben a politikai, közgazdasági, társadalomelméleti, történeti, kulturális stb. tudás szervesen kapcsolódik egymáshoz, hozzájárulva ahhoz, hogy lapunk mint intézmény betölthesse célját, és közreműködhessen egy szabad kritikai nyilvánosság és kultúra kialakulásában.

Azt reméljük, hogy a PTI társoldal elindításával egy lépést teszünk efelé, és hogy olvasóink új társoldalunkat is legalább olyan figyelemmel kísérik majd, mint amellyel az eddig megjelent történeti témájú írásainkat követték.

A pti.merce.hu szerzőinek és szerkesztőinek jó munkát, olvasóinknak inspiráló és tanulságos olvasmányokat kívánunk!