Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényszersterilizált roma nők százai kapnak kártérítést Csehországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

1966 és 2012 között nők százait kényszerítette sterilizációra, azaz tette meddővé a cseh állam, akik ezen a héten váltak hivatalosan is jogosulttá kártérítésre. Az áldozatok számáról nincsenek pontos adatok, többségük feltehetően roma származású.

A kényszersterilizált nők kártérítéséről egy júniusban elfogadott törvénymódosítás határozott, amelyet az elnök, Miloš Zeman ezen a héten hitelesített. A kártérítés összege 300 ezer cseh korona, amely nagyjából négy millió forintnak felel meg.

A ’89-es rendszerváltás előtt a kényszersterilizáció a rezsim félhivatalos eszköze volt a roma populáció korlátozására. A szociális munkások „ösztönzőkkel” és fenyegetéssel bírták rá a nőket a sterilizációra. A sterilizáció politikája a rendszerváltás után hivatalosan véget ért, de egy 2005-ös cseh ombudsman által készített jelentés szerint a gyakorlata a 2000-es években is fennmaradt. A jelentés több mint 80 kényszersterilizált nő vallomását tartalmazta. A cseh kormány már 2009-ben  hivatalosan bocsánatot kért az ügyben, kártérítést azonban egyelőre nem ítélt meg.

Néhány kényszersterilizált nő személyesen indított pert egy-egy kórház ellen. Egyesek már csak műtét után tájékoztattak arról, hogy sterilizálták, míg másokat megtévesztéssel bírták rá, hogy beleegyező nyilatkozatot írjon alá. Egy 2012-es törvény végül előírta, hogy bizonyos időnek el kell telnie egy páciens sterilizációs kérelme és a sterilizációs műtét között.

Az új törvény alapján azok, akiket 1990 előtt juttatás ellenében sterilizáltak, automatikusan jogosultak a kártérítésre, az 1990 után sterilizáltaknak pedig vallomást kell tenniük.

Elena Gorolová-t, 51 éves szociális munkást 21 évesen kényszersterilizálták. A kártérítésről így nyilatkozott a Guardian-nek:

„Hosszan és keményen küzdöttünk azért, hogy megnyerjük ezt a csatát; az érintett nők egy része megöregedett, míg mások elhunytak. Örülök, hogy vannak akik láthatják még, hogy fény derül az igazságra.”

A roma nők kényszersterilizációjára Magyarországon is volt már példa, 2020-ban Miskolcon tüntetést is szerveztek a jelenség megakadályozására.

Címlapkép: Wikimedia Commons