Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rasszista safe space-ek alakultak a közösségi média óriásokon, gyengén moderálják az antiszemita tartalmakat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Komoly problémát okoz az antiszemita és szélsőjobboldali tartalmak kiszűrése a közösségi média platformokon. Egy friss kutatás szerint a Facebook, a Twitter, a TikTok és az Instagram oldalán megosztott gyűlöletkeltő, rasszista bejegyzések 84%-ában nem történt fellépés az adminisztrátorok részéről.

A Center for Countering Digital Hate (CCDH) civil szervezet kutatói hat hét alatt több száz náci és neo-náci, valamint fehér felsőbbrendűséget terjesztő bejegyzést jelentettek a közösségi oldalak moderátorainak, melyek összesen több mint 7,3 millió interakciót értek el a platformokon.

Elmondásuk alapján, habár mind a 714 megjelölt tartalom sértette az oldalak közösségi alapelveit, kevesebb mint egyhatodukat távolították el, vagy törölték a felhasználó profilját, melyről a bejegyzés származott.

A jelentés alapján a közösségi oldalak fellépése kifejezetten gyenge az antiszemita összeesküvés elméletekkel szemben, ilyenek például a Rothschild családhoz és Soros Györgyhöz köthető konspirációs teóriák, de olyan álhírek is előfordultak, melyek a zsidósághoz kötötték a világjárvány kirobbanását. A holokauszttagadást szintén nem szűrték kellőképpen, azok a bejegyzések, melyek relativizálták az áldozatok számát, vagy tagadták a harmadik birodalom bűneit, 80%-ban ellenőrizetlenül maradtak.

A kutatás alapján a Facebook teljesített a legrosszabbul. 2020 novemberében a tech óriás frissítette gyűlöletbeszédre vonatkozó rendelkezéseit és betiltotta a holokausztot tagadó vagy relativizáló tartalmakat.

A tavaly bevezetett szigorúbb irányelvek ellenére azonban, a jelentett antiszemita bejegyzések csupán 10.9%-ában történt moderáció az oldalon.

A jelentés külön kiemel egy bejegyzést, melyben egy holokauszttagadó álhírt osztottak meg és amelyet hiába jelentettek a kutatók, a Facebook nem törölte le a platformról, helyette csak hamis információnak minősítették. CCHD kutatói szerint ez hozzájárult ahhoz, hogy a bejegyzés több százezer felhasználót érjen el. A Facebook saját elemzőeszközének statisztikái azt mutatják, hogy a cikk közel negyedmillió lájkot, megosztást és megjegyzést kapott a platformon.

A Twitter hasonlóan gyengén szerepelt, a jelentett bejegyzések csupán 11%-ában intézkedtek az oldal moderátorai. A közösségi oldalon használt zsidóellenes hashtagek megszűntetése szintén problémát okoz. A YouTube a tartalmak 21%-ában, az Instagram és a TikTok pedig 18%-ukban intézkedett.

A jelentés megoldásként pénzbüntetést is javasol, hogy ösztönözze a közösségi alapelveket megszegő tartalmak moderálását, valamint jobb tréninget és támogatást. A platformokon jelenlévő rasszista és antiszemita csoportok tiltását is indítványozták, valamint hogy az oldalak töröljék azokat a fiókokat, melyek közvetlenül küldenek gyülölködő tartalmakat a felhasználóknak.

Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója szerint a kutatás kimutatta, hogy az online bántalmazás nem az algoritmusokról vagy az automatizációról szól, ugyanis azzal, hogy a tech óriások nem törlik a szélsőséges fiókokat, hagyják, hogy online térben folytatódjon tovább a gyűlöletkeltés- nyilatkozta Ahmed a Guardiannek.

(Guardian)