Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vajdasági írók és költők tiltakoznak a Tanyaszínház cenzúrázása ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vajdasági magyar közéleti személyiségek kezdeményeztek aláírásgyűjtést, melyben követelik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő, MNT-elnök közleményét és határolódjon el tőle, valamint azt is, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben, politikától mentesen végezhessék munkájukat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, az idei turnéjának lemondására szólította fel a vajdasági Tanyaszínházat, mert túl provokatívnak találta a színház Kazimír és Karolina freak show címet viselő, Ödön von Horváth 1932-ben írt színdarabjából adaptált előadását.

Az elnök kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott: „a Tanyaszínház repertoárjára az elmúlt években olyan darabok kerültek, amelyek az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását jelenítették meg”.  Hajnal „elfogadhatatlannak tartja”, hogy a társulat idei körútja folytatódjon. Arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínt „annak reményében, hogy közös erővel újragondolhassák a színház működését és repertoárját”.

Az elnök nyilatkozata komoly visszhangot váltott ki a vajdasági sajtóban, Lénárd Róbert, a Kazimír és Karolina freak show rendezője pedig Facebook-on reagált Hajnal szavaira. Mint írja, a Kazimír és Karolina betiltása példátlan a vajdasági magyar színháztörténetben, és több aspektusból is tűrhetetlen és inkorrekt: semmibe veszi a társulat munkáját, és kiskorúsítja a közönséget.  Lénárd közleményében megjegyezte, „sem cenzúra, sem más hatalmi elnyomó forma” nem fogja eltéríteni a gondolattól: a színház nem szabad, hogy puszta szórakozás legyen.

A közleményt követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség pártjának elnöke Hajnalnak címzett nyílt levélben állt ki az elnök szavai mellett. Pásztor kijelenti,  ,,Jól léptél. Támogatni foglak ebben, ahogyan mindenki, akiben jó a szándék.” A politikus Facebookon közzétett levelében továbbá úgy fogalmazott, ,, szeretném jelezni, hogy nem tartom tovább halaszthatónak a színházaink, kulturális életünk, intézményeink jövőjét, jövőbeni működési irányait és céljait meghatározó, stratégiai döntéseket eredményező beszélgetések lebonyolítását. „

A vajdasági Tanyaszínház társulata szerdán bejelentette, eleget tesz az előadásaikat részben finanszírozó Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kérésének, és nem folytatja nyári turnéját, de saját művésztelepükön, Kavillón augusztus 12-ig minden este el fogják játszani a Hajnal Jenő MNT-elnök által kifogásolt Kazimír és Karolina freak show című darabot.

Habár a turné elmaradt, a darab kritikája láthatóan óriási érdeklődést generált a Tanyaszínház számára. A társulat szombati esti Facebook bejegyzése alapján rengetegen látogattak el a Kazimír és Karolina freak show-ra.

A nézők mellett több, híres vajdasági magyar is kiáll a Tanyaszínház mellett és petíciót indítottak a társulat autonómiájáért, melyben követelik, hogy az MNT határolódjon el Hajnal Jenő kijelentésétől, valamint mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat. A petíció szövegében az aláírók arra is kitérnek, hogy szerintük a Magyar Nemzeti Tanács ,,vakon követi” a Vajdasági Magyar Szövetség utasításait és  ,,huzamosabb ideje olyan – anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó – tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával és kisajátításával.”

,,Autonómia nélkül nem lehet kultúrát teremteni, tudományos vagy művészeti tevékenységet folytatni. Mi, alulírottak erélyesen tiltakozunk az ellen az önelégült hatalmi viszonyulás ellen, amely a támogatásban részesített Tanyaszínháztól elvárja, hogy az kiszolgálja a „gazda” érdekeit.”

-áll a petíció szövegében.

Az aláírók között szerepel Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, Fenyvesi Ottó József Attila-díjas magyar költő, Balázs Attila, szintén József Attila-díjas író és több vajdasági magyar kortárs irodalmár, akik elítélik a Tanyaszínházat ért cenzúrát.