Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tömeges tüntetések hatására felmentette a miniszterelnököt és felfüggesztette a parlamentet az elnök Tunéziában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Felmentette hivatalából Hicsem Mecsicsi miniszterelnököt tegnap este Kaisz Szaíd, Tunézia elnöke. Kaisz azután hívta életre az ország alkotmányának 80-as paragrafusát, ami veszély esetén lehetőséget ad a parlament befagyasztására is, hogy országszerte több tízezren vonultak utcára a kormány elégtelen járvány kezelése miatt.

Tunézia egészségügyi miniszterét már a múlthéten felmentették hivatalából a sikertelen oltási kampánya miatt. A 11,7 milliós országnak jelenleg mindössze 7%-a kapta meg mindkét oltását, mindeközben a múlthéten többször is 300 fő fölé ment a napi halálesetek száma és z országban az egyik legmagasabb a koronavírus járvány áldozatainak lakosság arányos mutatója.

Bár Tunéziát szokás az Arab Tavasz egyetlen sikertörténetének nevezni, az átmenet itt sem lett tökéletes, ugyan sikerült kiépíteni a demokratikus működés alappilléreit jelentő intézményeket, szociális szempontból sajnos nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis a szabadversenyes kapitalizmus gyakorlatilag még jobban bebetonozta azt a korábban is jól működő rendszert, amelyben egyről a kettőre csak a jó helyen lévő ismerős segítségével lehet lépni.

A 2019-ben megválasztott Kaisz Szaíddal szemben a miniszterelnököt is adó legnagyobb politikai párt, az En-Nahda (Újjászületés) Mozgalom az előre kitervelt puccs vádját fogalmazta meg, mivel a miniszterelnök és Szaíd között már évek óta feszült volt a viszony. Az elnöknek ugyanis a külügyekben és a katonai kérdésekben dönthet az ország 2011-es forradalmi állapotait lezáró alkotmány értelmében, ezekben a kérdésekben került többször is konfliktusba egymással a két vezető. Így a kormánypártiak szerint Kaisz Szaíd számára kapóra jöttek a vasárnapi tömeges tüntetések arra, hogy elmozdítsa a helyéről Mecsicsit.

A tüntetők között azonban a helyszíni beszámolók szerint hangosabbak voltak azok a hangok, amik az elnök lépését támogatták és a miniszterelnök, valamint a házelnök eltávolítását ünnepelték.

A házelnököt egyébként a tüntetők egy csoportja, akik egész éjszaka a Parlament épületénél tartózkodtak, megpróbálta megakadályozni az épületbe jutásban. Erre az és néhány En-Nahda szimpatizáns ülő sztrájkkal válaszolt. A két csoport közt kődobálássá fokozódott a helyzet.

Az elnök az alkotmány 80-as pontjára hivatkozva menthette fel a miniszterelnököt, azonban a döntés kritikusai szerint ehhez neki egyedül nem volt joga, hanem a 2014-es törvény értelmében egy független bizottságot kellett volna alakítania, akik megállapítják, hogy valóban „fenyegető veszélyben” van-e a parlament. Csak ezután menthette volna fel a miniszterelnököt és a szüntethette volna be a parlament munkáját 30 napra.

Kaisz Szaíd bejelentése alapján egy új miniszterelnökkel tervezi folytatni az ország vezetését, azonban, mivel a parlament legnagyobb pártja jogosult ennek a személynek a kijelölésére, és a legnagyobb párt ebben az esetben nem fogadja el az előző miniszterelnök lemondatását sem, kérdéses, hogy mikor lehet új kormányfője az országnak.

(TheGuardian, BBC)