Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma szervezetek követelik a Mi Hazánk Jászapátiba szervezett rasszista tüntetésének betiltását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Idetartozunk Egyesület roma jog- és érdekvédelmi szervezet nyílt levélben kéri több fórumon is a Mi Hazánk július 25-re, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátiba szervezett rasszista demonstrációjának a betiltását, írja a Roma Sajtóközpont. A szervezet közleménye az alább olvasható.

E szerint a Setét Jenő aktivista nevével fémjelzett mozgalom Farkas Félix roma nemzetiségi szószólóhoz, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőhöz, valamint Nagy Ernő jászberényi rendőrkapitányhoz fordulnak a rasszista demonstráció betiltása érdekében.

A rendőrség korábban megtiltotta, hogy a szélsőjobboldali csoportok a demonstráció keretében Jászapáti utcáin vonulgassanak, a roma jogvédők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a statikus demonstráció megtartása is elfogadhatatlan. Az Idetartozunk MTI Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye szerint

„Senki sem állhat a törvény felett! Törvénysértéssel indítja választási kampányát a több országból kitiltott Toroczkai László és gyülekezési joggal való visszaélés miatt elítélt László Attila. A Mi Hazánk Mozgalom napokon belül Jászapátiba megy a helyi roma közösséggel szembeni erődemonstrációra, amely nyilvánvalóan ellentétes Magyarország Alaptörvényével és a Gyülekezési törvénnyel is. A Jászberényi rendőrkapitányság határozata a vonulást tiltja, a jogsértő rasszista statikus demonstrációt nem. A rendőrkapitány intézkedése a szélsőjobb gyűlöletpolitikája ellen így csak látszólagos!”

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a rasszista uszítás 2008-2009-ben roma emberek életébe került, a felbujtókat pedig soha nem vonta felelősségre az állam.

Setét a rendőrkapitánynak címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a statikus demonstráció is megsérti a roma közösség méltóságát, már a cigánybűnözős, csendőrséget követelő jelszavakkal is. Mint írja, egyértelműen kiderül, hogy az esemény célja a megfélemlítés, a megalázás, a roma közösség emberi méltóságának a megsértése.

Farkas Flóriánnak és Farkas Félixnek írott leveleiben pedig felszólítja a politikusokat, hogy járjanak közben a demonstráció betiltása érdekében, továbbá hangsúlyozza közös álláspontjukat, miszerint bűnesetekben csak a magyar rendőrség járhat el. Felszólítja továbbá őket, hogy személyesen is jelenjenek meg 25-én Jászapátiban, ezzel is támogatva a megtámadott roma közösséget. Setét levelei az alábbi posztban olvashatók teljes terjedelmükben.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés is tiltakozik a jászapáti rasszista erődemonstráció ellen. A szervezet Facebook bejegyzésében emlékeztet, hogy a néhány héttel ezelőtti, jászapáti garázdaság elkövetőjét a rendőrség annak rendje és módja szerint előállította, és eljárást folytat ellene, a szélsőjobboldali párt ennek ellenére szervez rasszista erődemonstrációt a „cigánybűnözés” ellen.

A szervezet kifejti, hogy a bűnnek nincs színe, és reményeik szerint valamennyi bűnelkövetőre teljes szigorával sújt le a törvény ökle. Ugyanakkor mint írják,

„a Mi Hazánk Mozgalom Jászapátiba utazik, hogy tiltakozást szervezzen a »cigánybűnözés« ellen. A Mi Hazánk Mozgalom legfőbb politikai témája szerint ugyanis a bűncselekmény csak abban az esetben számít mélységesen, erkölcsi, morális szempontból elítélendő cselekedetnek, ha azt – szerintük – cigányok követik el.”

Bejegyzésükben ezután felsorolnak több erőszakos bűncselekményt melyek nagy nyilvánosságot kaptak, a Mi Hazánk mégsem érezte szükségét annak, hogy erődemonstrációval jelezze felháborodottságát. A szervezet posztja az alább olvasható.

Toroczkai László és követői azután hirdették meg rasszista, eredeti vonulásos formájában betiltott demonstrációjukat, hogy Jászapátiban június elején tettlegességig fajult egy régóta bimbódzó konfliktusból kirobbant összeszólalkozás, aminek az egyes értesülések szerint Pócs János fideszes képviselő közbenjárására nagy erőkkel kivonuló rendőrség vetett véget. Mindazonáltal a vonulásuk betiltása miatt hőbörgő Mi Hazánk szerint demonstrációjuk korlátozását is Pócs érte el, akit Facebook posztjukban le is gázszerelőznek.

Pócs János maga is megerősítette, hogy nem szívesen látja Jászapátiban a szélsőjobboldali megmozdulást.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán