Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan legközelebbi szövetségese felháborodott azon, hogy az ellenzékieknek is vannak jogaik

Ez a cikk több mint 2 éves.

A török szélsőjobboldali Nacionalista Mozgalom Párt (MHP) vezére, Devlet Bahçeli felháborodott Twitter-posztban ment neki az ország alkotmánybíróságának, miután az felmentette a terrorvádak alól Ömer Faruk Gergerlioğlu-t, az kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt (Halkların Demokratik Partisi – HDP) korábban terrorvádakkal letartóztatott képviselőjét.

Bahçeli annyira felhúzta magát az ítéleten, ami Gergerlioğlu-nak a képviselői székét is visszaadta, hogy egyenesen az alkotmánybíróság bezáratását kezdte el követelni pénteken. A szélsőjobboldali politikus szerint „a török nemzet egyetlen vágya és elvárása” ellen cselekedtek a bírák.

„A szeparatistáknak nincsenek jogaik, a terroristáknak nincsenek jogaik”

– közölte posztjában az Erdoğannal koalícióban kormányzó párt vezetője.

A török államügyészség márciusban kezdeményezte az ellenzéki HDP feloszlatását, miután azt összefüggésbe hozta a Törökországban és több másik államban is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). Ahogy arról akkor a Mérce is beszámolt, Gergerlioğlu-t áprilisban tartóztatták le otthonában, majd ítélték két és fél év börtönre „terrorizmus támogatásáért”. Az alkotmánybírák ezt az ítéletet semmisítették meg múlt héten, és állították vissza Gergerlioğlu képviselői mandátumát.

A rendkívül kemény és évek óta tartó nyomásgyakorlás miatt a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

Európai Emberi Jogi Bírósága tavaly decemberben utasította Törökországot, hogy engedje szabadon a szintén terrorizmus támogatásával vádolt Selahattin Demirtaşt, a HDP bebörtönzött társelnökét.

Demirtaşt, aki a multietnikus, de jelentős kurd lakosságú délen, valamint Isztambulban és Ankarában erős HDP-vel komoly áttörést ért el a 2015-ös választásokon, 2016-ban előzetes letartóztatásba helyezték, és „terrorizmussal”, valamint az országban illegális Kurdisztáni Munkáspártban való tagsággal vádolta meg, amit Demirtaş hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztva cáfolt, hangsúlyozta, hogy kizárólag a török törvények szerinti formában küzd a kurd területek és más nemzetiségek autonómiájáért pártjával együtt.

Pontosan egy nappal a strasbourgi ítélethirdetés előtt a török hatóságok Demirtaşhoz hasonló vádak alapján őrizetbe vették Leyla Güven kurd politikai vezetőt, a HDP vezető képviselőjét is. Güvent terrorizmus vádjával, tavaly nyáron már egyszer 22 év börtönre ítélték, miután júniusban az ő mentelmi jogát is visszavonta a bíróság. Hétfőn ezt az ítéletet további 14 évvel toldották meg. A politikus nyilatkozata szerint a börtönből is folytatni fogja tevékenységét, disszidálás eszébe se jutott.

(Ahval News)