Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bántalmazhatták a letartóztatott török ellenzéki képviselőt, akit otthonából hurcoltak el

Ez a cikk több mint 2 éves.

Két hete mi is beszámoltunk arról az esetről, amikor pizsamában és papucsban vezette el a török rendőrség az ellenzéki Népi Demokratikus Párt (Halkların Demokratik Partisi – HDP) képviselőjét, Ömer Faruk Gergerlioğlut az országgyűlés épületéből hajnalban, miután pár nappal azelőtt visszavonták képviselői mandátumát, de ennek ellenére az épületben maradt.

A kurdok ügyét is támogató Gergerlioğlu demonstratívan maradt a döntés után a parlament épületében napokra, hogy megvárja az Alkotmánybíróság döntését a fellebbezésével kapcsolatban. A képviselőt egy török bíróság az ellenzéki politikus elhallgattatására gyakran alkalmazott „terrorista propaganda” terjesztésének vádja alapján adott ki elfogatási parancsot. Ráadásul az egész HDP-t feloszlatná hasonló vádakkal az államügyészség azóta.

Bár két hete még szabadon távozhatott a politikus, végül most pénteken saját otthonából állították elő. A lakásajtót betörő rendőrkülönítmény egyik tagja ráadásul egy olyan személy, aki ellen kínzás vádja merült fel, és amely üggyel kapcsolatban éppen Gergerlioğlu folytatott vizsgálatot 2019-ben.

Némi találgatásra ad okot az az orvosi szakvélemény is, amelyet a letartóztatása után heveny mellkasi fájdalmakkal kórházba szállított képviselő ügyvédje, Bişar Abdi Alıak tárt a nyilvánosság elé. Ebben a jelentésben a vizsgáló orvos arról számol be, hogy Gergerlioğlu „bal kezén horzsolás, könyékhajlatában és nyaka hátsó részén bőrkiütések mutatkoznak. [Gergerlioğlu] állítása szerint légszomjtól szenved.”


A 2019 márciusában a kurdokat támogató HDP 65 településen nyert a helyhatósági választásokon, azóta legalább 51 polgármesterüket mozdította el a hatalom, és nevezett ki a helyükre feltétlenül megbízható, kormánybarát embereket. A több mint félszáz erőszakkal leváltott polgármester közül sokakat vádoltak meg terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel, és többüket le is tartóztatták.

A HDP-s polgármesterek eltávolításával az újonnan kinevezett helyi vezetők nekiláttak a körzeteikben a kurd nyelvű ügyintézés felszámolásának, nőknek és gyermekeknek szóló többnyelvű jelzéseket távolítottak el az intézményekből és az utcákról, felnőtteknek szervezett kurd nyelvoktató csoportokat és napköziket oszlattak fel.

A HDP korábbi társelnökei, Selahattin Demirtaş és Figen Yüksekdağ 2016 óta börtönben vannak elnökségük jelentős részével együtt, szintén a hatalom részéről szokásosnak mondható „terrorizmus támogatása” vádjával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint Demirtaş letartóztatása politikai motivációjú volt, és korábban elrendelte az ex pártelnök azonnali szabadon engedését. Ezt a török igazságszolgáltatás eddig nem volt hajlandó megtenni.

(Ahval News)