Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A többi dolgozó kárára fizetné ki a BKK a sofőröknek az első ajtós jegyellenőrzéssel járó pluszmunkát

Ez a cikk több mint 2 éves.

A napokban jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy újabb járatain vezeti be az első ajtós felszállást, a bliccelés visszaszorítását, a problémás  utasok kiszűrését és az ellenőrök munkájának hatékonyabbá tételét célzó intézkedés azonban kiverte a biztosítékot a dolgozóknál az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint.

A szakszervezet közleménye szerint az is megérne egy misét, ahogyan az első ajtós bővítés történik (pl. nehezen megszokható, eltérő felszállási rend lehet érvényben hétvégén és hét közben), az viszont egyenesen felháborító, hogy mindezt a munkavállalók anyagi kárára tervezi bevezetni a cég.

Naszályi Gábor, az EKSZ vezetője szerint ugyanis a BKK az ellenőrök helyett a járművezetőkre terheli jegyellenőrzést plusz feladatként, az ezért járó plusz pénzt azonban az év végi (pótlékok csökkentéséből képződő) bérmegtakarításból, vagyis a cég összes dolgozójától tervezik elvonni.

Naszályi emlékeztet: a fővárosi tulajdonú közszolgáltató cégek nemrég írtak alá egy bérmegállapodást, amelyben tételesen rögzítettek minden pontot, egyebek között a plusz juttatásokat és az év végi bérmegatakarítások felosztását is. A BKV tervezett megoldása szerinte tökéletesen szembemegy ezzel, hiszen felrúgja a különböző juttatásokat is részletező hivatalos, minden fővárosi tulajdonú cég szakszervezete aláírásával rögzített megállapodást.

„Arról nem beszélve, hogy végtelen etikátlan megoldás munkavállalók ezreivel megfizettetni a plusz munkát végzők jutalékát”

– fogalmaz Naszályi.

Hozzáteszi, tisztában van vele, hogy nehéz helyzetben van a tulajdonos főváros és a BKV is, ám még így sem szabad ezt az anyagi terhet a dolgozókkal elvitetni: pluszmunkához plusz pénzt is elő kell teremteni.

Kérdéseinkkel felkerestük a BKK-t és a BKV-t. Amint választ kapunk frissítjük a cikket.

Címlapkép: BKV Zrt. / Facebook