Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bérmegállapodás született a közszolgálati szektorban, a szakszervezetek szerint a kormány végre hallgat a dolgozókra

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány pénteken, június 25-én elfogadta Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát a nagyobb közszolgáltató állami vállaltok bérfejlesztésére, derül ki az MTI közleményéből. 

A hároméves megállapodás keretében július elsejétől évente átlagosan 5 százalékkal, 2023-ig összesen 15 százalékkal emelkedik egyes állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók bére. Kordás László, a MASZSZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség) elnöke azt nyilatkozta a Mércének: a megállapodás azt mutatja, hogy a kormány végre felfigyelt a dolgozókra. 

A bérfejlesztés érinti a

  • MÁV-Volán Csoportot, ahol 2022-ben és 2023-ban 10–5 százalékkal emelkednek a bérek,
  • Magyar Postát, ahol 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére,
  • Nemzeti Vízműveknél dolgozókat, ahol az alapbér 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban 4 százalékkal emelkedik.

A mai megállapodáson a munkavállalói oldal három érintett konföderációjának képviseletében Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, valamint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Kordás László vettek részt. Utóbbi kiemelte: a szakszervezetek örülnek annak, hogy a kormány döntött a béremelés kérdésében, ezzel ugyanis egy régóta húzódó tárgyalássorozatot zárnak le. Az egyes megállapodások a vállalati szinten lefolytatott tárgyalások eredményeit tükrözik, így jogi tartalmukat szerződéskötő felek aláírását követően realizálódhatnak.

„A felek ugyanakkor fontos szempontnak tartják, hogy a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma – noha különböző munkáltatókat képvisel (pl. postai szolgáltatások, vízművek, közúti, vasúti személyszállítás, villamosenergiaipar stb.) – az állam tulajdonosi szerepe okán a továbbiakban is alkosson érdemi keretet a sajátos vállalati szektorban zajló kollektív alkunak. A felek a megállapodás végrehajtása során figyelembe veszik a gazdasági és munkaerő-piaci folyamatok változásait és szükség szerint ezekre közös válaszokat biztosítanak”

-emelte ki Kordás.

Kordás a Mércének azt is elmondta: úgy érzi, a kormány végre meghallotta a szavukat és noha nem a szektor összes vállalatánál kötöttek bérmegállapodást, ez mindenképpen pozitív irány, amely jelenleg 150 ezer munkavállalót érint. Az, hogy a kormány 200 ezer forintra emelte a minimálbért, már ugyanezt az irányt jelölte ki.

Az érdekvédelmi szervezetek örülnének, ha nem júliustól, hanem januárra visszamenőleg megkaphatnák a béremelést, ám az elkövetkezendő három év arra lesz jó, hogy további tárgyalásokat folytassanak.

Áprilisban még arról számoltunk be, hogy hónapok óta húzódik a lakosságot alapvetően érintő közszolgáltatások területén (postai szolgáltatások, közösségi közlekedés, energiaipar, vízellátás) a 2021. évi bérmegállapodások megkötése, pedig főként a koronavírus-járvány okozta megpróbáltatások miatt szükség lenne a keresetek érzékelhető növelésére. A Közszolgálatiság Napján a 8 millió dolgozót képviselő EPSU (Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség) ugyanerre hívta fel a figyelmet: magasabb béreket, jobb munkafeltételeket, a munkaterhek csökkentését és a létszám növelésére irányuló intézkedéseket követeltek, de legfőképpen azt, hogy a döntéshozók és munkáltatók vegyék figyelembe: már nem lehet visszatérni a koronavírus előtti időkhöz.

Frissítés 10:08

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem ért egyet a felkínált megállapodással, ezért nem is írta alá azt.

A szakszervezet szerint a következő három évre ajánlott béremelés – figyelembe véve a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank makrogazdasági prognózisait és a költségvetési törvény is – nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutasok reálkeresetének érezhető növekedését.

„A vasutas bérek vásárlóértékének ez a középtávú stagnálása elfogadhatatlan, tulajdonképpen eltünteti az előző időszak, különösen az előző hároméves megállapodás elvitathatatlan eredményeit. Kimondottan érthetetlen és magyarázhatatlan ez a tulajdonosi (kormányzati) akarat akkor, amikor az említett prognózisok az EU viszonytaában magas szintű infláció lassú csökkenése mellett, jelentős GDP növekedéssel számolnak és a minimálbérek soha nem látott emelését is bejelentette a kormányfő” – írja a szakszervezet, hozzátéve: sajnálkozását fejezi ki a többi érintett szakszervezet eltérő álláspontja miatt.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezete sem írta alá a bérmegállapodást, mivel szerintük a három évre való elkötelezettség igen sok bizonytalansági tényezőt rejt magában. A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége viszont támogatta a munkáltató javaslatát, így az hatályba lépett – tudta meg a Napi.hu.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás