Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőri intézkedés során meghalt csehországi roma ügyének kivizsgálásáért tüntettek Európa-szerte

Számos európai országban tartottak megemlékező demonstrációkat roma szervezetek a júnisuban rendőri intézkedés közben elhunty cseh roma, Stanislav Tomáš halála miatt – számolt be a Proudroma.org. A transznacionális roma közösség a romákkal szembeni rendőri brutalitásra hívta fel a figyelmet a megemlékező akciók során, Tomáš ügyében pedig teljes körű kivizsgálást sürget.

A Mércén korábban beszámoltunk arról, hogy június 19-én egy 46 éves cseh roma, Stanislav Tomáš életét vesztette egy rendőri intézkedés során a csehországi Teplicében. Az eset számos pontot emlékeztet Geroge Floyd ügyére: a minneaplolisban tavaly meggyilkolt fekete férfi halálát – amelyet hivatalosan is az okozott, hogy a nyakára térdelő rendőr megfojtotta őt –  nemcsak Amerikában, hanem a világ több pontján számos demonstráció kísérte. Egy, a csehországi rendőri intézkedésről készült videón ráadásul az látszik, hogy Floydhoz hasonlóan Tomáš nyakán is térdeltek a rendőrök, nem sokkal az előtt, hogy kórházba szállítás közben a mentőautóban meghalt. Az eset helyszínén a videó napvilágra kerülését követő napokban gyertyákat helyeztek el, és a „Romani Lives Matter” feliratot is felírta valaki, ezzel is kiemelve a hasonlóságot a tavaly május 25-én, hasonló körülmények között életét vesztett George Floyd és Stanislav Tomáš esete közt.

A cseh rendőrség tagadta, hogy hasonlóság lenne a két eset között, az előzetes orvosszakértői jelentést is nyilvánosságra hozták, ami szerint a férfi halála „nem állt kapcsolatban a letartóztatást megelőző eseményekkel”. A jelentés szerint a halál oka drogtúladagolás lehetett, ennek azonban ellentmond a The Guardian által megszólaltatott csehországi romajogi aktivista álláspontja, aki szerint Stanislav szervezetében nem volt kábítószer. A brit lapnak jogvédők azt nyilatkozták, szemtanúk szerint a dulakodás azért alakult ki Tomáš és a rendőrök közt, mert a férfi látta, amint valaki kárt tesz a közelben parkoló autókban, ezért közbelépett, ám a kiérkező rendőrök azt hitték, ő volt a károkozó, így vele szemben intézkedtek.

Az eset kivizsgálása érdekében utcai megmozdulásokat szervezett a trasznacionális roma közösség: Csehország mellett Romániában, Szerbiában, Németországban, Írosrszágban, Ausztriában, Skóciában, Olaszországban és Spanyolországban is százával vonulták fel romák a cseh nagykövetségek előtt június 30-án.  Legutóbb július 6-án, az Opre Roma Kosovo szervezésében tartottak békés felvonulást Pristinában, ahol kétszáz tüntető gyűlt össze a koszovói cseh nagykövetség előtt.

Ugyanezen a napon Szlovákiában is tüntettek a helyi roma közösség tagjai és támogatóik, a Hrdí Rómovia na slobodnom Slovensku helyi civil szervezet szervezésében.

Hasonló tiltakozó akciót tartottak a macedón Szkopjéban is az Avaja helyi civil mozgalom közreműködésével; a bulgáriai Szófiában a Постоянна ромска конференция – , Budapesten pedig az Idetartozunk Egyesület vezetésével. Európa-szerte, több ezer roma vonult utcára.

A legutóbbi tüntetéseken „Mi vagyunk Tomáš”, „Hányunkat nem filmeztek le?” és „Nem kapok levegőt” feliratú plakátokkal vonultak utcára, és követelték halálának teljes körű kivizsgálását.

Az Idetartozunk Egyesület közleménye szerint

„Normális és elvárható, hogy még indokolt rendőrségi intézkedés következtében se veszítse egyetlen ember se az életét. A rendőrség intézkedésének jogszerűnek, arányosnak és méltányosnak kell lennie. Stanislav Tomáš esete nem egyedülálló, mint ahogy az sem, hogy az ügy alapos és érdemi kivizsgálását megelőzően, már elindult az áldozat hibáztatása, és a rendőrségnek, mint intézménynek a felmentése, a felelősség hárítása.”

Az 1Magyarország Kezdeményezés levelet fogalmazott a Cseh Köztársaság nagykövete, Bial Tibor részére: „Kezdeményezésünk felhívja a felelős intézményeket, Jan Hamáček belügyminisztert, Andrej Babiš miniszterelnököt és Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt, hogy azonnali hatállyal vizsgálják ki Stanislav Tomáš tragikus halálának körülményeit és a vizsgálatot független szakértők bevonásával bonyolítsák le, annak eredményeit pedig mielőbb hozzák nyilvánosságra!”

A Proud Roma Free Europe vezette transznacionális roma hálózat az Európai Bizottság elnökéhez intézett nyílt levélben tiltakozott.

A Brusssel Times szerint, az Európai Bizottság egy szóvivője megerősítette a levél kézhezvételét, és hozzátette: „ A Bizottság független és alapos vizsgálatot vár az illetékes cseh hatóságoktól.”

A Proudroma emlékeztet, a romákkal szembeni rendőri brutalitás Európa-szerte gyakori – Roma férfiak, nők és gyermekek egyaránt ki vannak téve rasszista és túlzott erőszakot alkalmazó rendőröknek. Ezt a helyzetet, amely a rendszerszintű cigányellenesség egyik formája, ráadásul súlyosbította a koronavírus-járvány. Az Európai Roma Jogok Központja szerint a romákkal szembeni rendőri brutalitás esetei rendszeresen kerülnek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.