Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emlékhelyet állítottak a roma George Floydként emlegetett férfinak Csehországban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Múlt pénteken készült a videó, amin három rendőr látható, amint egy férfi nyakán térdelnek a csehországi Teplicében. A videón látható férfi, a negyven éves roma származású Stanislav nem sokkal később a mentőautóban életét vesztette. A rendőrség a csehországi roma közösség felháborodására reagálva nyilvánosságra hozta az előzetes orvosszakértői véleményt, amely szerint a férfi halálát kábítószerek okozták.

Az eset helyszínén a videó napvilágra kerülését követő napokban gyertyákat helyeztek el, és a „Romani Lives Matter” feliratot is felírta valaki, ezzel kiemelve a párhuzamot a tavaly május 25-én, hasonló körülmények között életét vesztett George Floyd és Stanislav esete közt.

George Floyd tavalyi halála az Egyesült Államok szerte tüntetés hullámot robbantott ki, a mozgalom jelszava és neve is a gyilkosságban katalizálódó afro-amerikaiak elleni rendőri brutalitásra reagáló Black Lives Matter lett.

A cseh rendőrség szerint azonban nincs hasonlóság a két eset között. A helyi kapitányság egy másik videót közölt az interneten, amin a férfi látható z intézkedés előtt, amint magából kikelve egy autón dörömböl. Nem sokkal később az előzetes orvosszakértői jelentést is nyilvánosságra hozták, ami szerint a férfi halála „nem állt kapcsolatban a letartóztatást megelőző eseményekkel”. A jelentés szerint a halál oka drogtúladagolás lehetett.

Azonban The Guardiannek nyilatkozó, csehországi romajogi aktivista szerint a férfit ismerő környéken élők azt állítják, Stanislav tiszta volt. Az aktivista azt is megtudta, hogy Stanislav az utcán élt és egy közeli szupermarketben dolgozott biztonsági őrként. Neki a szemtanúk az esetet úgy írták le, hogy Stanislav látta, amint valaki kárt tesz a parkoló autókban, ezért közbelépett. De a kiérkező rendőrök azt hitték, ő volt a károkozó, így vele szemben intézkedtek.

A férfi elmondta azt is, az eset helyszínén mindaddig megtartják az emlékhelyet és mindennap gyertyákat gyújtanak, amíg ki nem derül az igazság.

A cseh kormány Roma kissebségi ügyekért felelős tanácsának civil tagjai is szót emeltek a rendőrség intézkedése ellen. Úgy vélik, ez a fajta eljárás rend elfogadhatatlan. Szerintük mind az elhunyt hozzátartozói, mind pedig a közvélemény számára különösen fontos az ügy részleteinek tisztázása, úgy erkölcsi, mint pszichológiai okokból.

Ezért felszólították a Jan Hamecak belügyminisztert arra, hogy különös odafigyeléssel kísérje és vizsgáltassa ki az esetet. A miniszter azonban a rendőrséget biztosította teljes támogatásáról, szerinte „ha valaki drogok hatása alatt megszegi a törvényt akkor a rendőrségnek közbe kell avatkoznia”.

Csehország mintegy 10,7 millió lakosából 300 ezren tartoznak a roma kissebséghez. Az EU Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint Olaszország mellett Csehországban éri a legnagyobb munkahelyi megkülönböztetés a romákat: a megkérdezettek 60%-a számolt be arról, hogy hátrányosan jártak el vele szemben a származása miatt.

(jungeWelt, TheGuardian)

Címlapkép: RomeaTV