Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

20 napja éhségsztrájkol az Egyiptomban nyáron koholt vádakkal börtönre ítélt CEU-hallgató

Ez a cikk több mint 2 éves.

Éhségsztrájkba kezdett az ügyében hozott ítélet miatt Ahmed Samir Santawy, akit júniusban egy egyiptomi különleges bíróság 4 év börtönre ítélt, mert szerintük „álhíreket terjesztett” és „terrorszervezeteket támogatott”.

Az Ahmed barátai és ügyének támogatói által üzemeltetett „Free Ahmed Samir” Facebook-oldal szerint a CEU diákja és kutatója kizárólag vizet vesz magához 20 napja.

Dr. Plósz János gasztroenterológus írása szerint: „ha az éhezés mellett a folyadékbevitel megtartott, akkor a táplálékbevitel hiányát mintegy 30–60 napig lehet elviselni. Ennek során a szervezet részben a zsírszövetben tárolt energiát, részben a saját fehérjéit használja fel. Az átlagos emberi zsírszövet 40–50 napra elegendő energiát tárol”.

Ahmed éhségsztrájkjának jelenlegi fázisában a legnagyobb valószínűség szerint már felléptek olyan tünetek, mint az állási nehézség, koordinációs- és egyéb idegrendszeri zavarok, hidegrázás, alacsony szívritmus, valamint előfordulhat ilyenkor már látásvesztés és mozgatószervi elégtelenség is.

Ahmed a téli szünetben Egyiptomba ment meglátogatni a családját, ám a Sarm es-Sejk-i nemzetközi repülőtéren érkezése után rögtön kihallgatták. Ekkor még megengedték neki a hatóságok, hogy hazatérjen családjához, ám nemsokára házkutatást tartottak szülei házában, ahol viszont a rajtaütés idején nem volt jelen. A hatóságok kérésére végül február 1-jén önként jelentkezett a rendőrségen. A rendőrség később hivatalosan is tagadta, hogy Ahmed őrizetben lenne.

Ahmedet végül az ügyészség azzal vádolta, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott” és „terrorista szervezetet finanszírozott” és „hamis információkat terjesztett a közösségi médiában”.

Az Amnesty International közel-keleti irodája szerint letartóztatásának valójában a kutatási területéhez lehet köze, amely az iszlám vallás és a nőjogok kapcsolatát, valamint az egyiptomi nők reproduktív jogainak érvényesülését vizsgálja.

Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási igazgatója az ítélet után így nyilatkozott:

„Felháborító, hogy koholt vádak alapján, egy tisztességtelen eljárás során négy év börtönre ítélték Ahmed Samir Santawyt. Az ellene felhozott vádak kizárólag közösségi média posztokra épültek, amelyekben valaki az egyiptomi börtönökben elkövetett jogsértéseket és a hatóságok koronavírus-járvány kapcsán tett elégtelen intézkedéseit krirtizálta. Ahmed Samir letartóztatása óta tagadta, hogy ő írta volna ezeket a bejegyzéseket.”

Ahmed Samir mellett felszólalt már Karácsony Gergely és Cseh Katalin is, valamint Michael Ignatieff, a CEU rektora és az Európai Szociálantropológusok Társasága. Az Ahmed fogvatartása ellen tiltakozó petíciót számos nemzetközileg ismert kutató is aláírta, mert az akadémiai szabadság elleni támadásnak tartják Ahmed letartóztatását.

Szijjártó Péter külügyminiszter február 23-i egyiptomi látogatásán viszont dicsérte el-Szíszi diktatórikus rezsimjét, amiért visszatartja az „illegális migrációt”.

Címlapkép: Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.