Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koholt vádak alapján 4 év börtönre ítélték Egyiptomban a CEU diákját és kutatóját, Ahmed Samirt

Ez a cikk több mint 2 éves.

4 év börtönre ítélték Ahmed Samir Santawyt, a CEU hallgatóját és kutatóját, ugyanis állítólag álhíreket terjesztett, derül ki az Amnesty International közleményéből.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: Ahmed a téli szünetben Egyiptomba ment meglátogatni a családját, ám a Sarm es-Sejk-i nemzetközi repülőtéren érkezése után rögtön kihallgatták. Ekkor még megengedték neki a hatóságok, hogy hazatérjen családjával, ám nemsokára házkutatást tartottak szülei házában, ahol viszont a rajtaütés idején nem volt jelen. A hatóságok kérésére végül február 1-jén önként jelentkezett a rendőrségen. A rendőrség később hivatalosan is tagadta, hogy Ahmed őrizetben lenne.

Ahmedet végül az ügyészség azzal vádolta, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott” és „terrorista szervezetet finanszírozott” és „hamis információkat terjesztett a közösségi médiában.

Az Amnesty International közel-keleti irodája szerint letartóztatásának valójában a kutatási területéhez lehet köze, amely az iszlám vallás a nőjogok kapcsolatát vizsgálja.

Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási igazgatója szerint

„Felháborító, hogy koholt vádak alapján, egy tisztességtelen eljárás során négy év börtönre ítélték Ahmed Samir Santawyt. Az ellene felhozott vádak kizárólag közösségi media posztokra épültek, amelyekben valaki az egyiptomi börtönökben elkövetett jogsértéseket és a hatóságok koronavírus-járvány kapcsán tett elégtelen intézkedéseit krirtizálta. Ahmed Samir letartóztatása óta tagadta, hogy ő írta volna ezeket a bejegyzéseket.”

Hozzátette, hogy függetlenül attól, hogy valójában ki írta ezeket a posztokat, embereket nem lehet börtönbe zárni azért, amire most az egyiptomi bíróság hivatkozott. Luther szerint ez ellentétes a véleménynyilvánítás szabadságával, amelyet az emberi jogi egyezmények, valamint maga az egyiptomi kormány is garantál.

Ahmed Samir mellett felszólalt már Karácsony Gergely és Cseh Katalin is, valamint Michael Ignatieff, a CEU rektora és az Európai Szociálantropológusok Társasága. Az Ahmed fogvatartása ellen tiltakozó petíciót számos nemzetközileg ismert kutató is aláírta, mert az akadémiai szabadság elleni támadásnak tartják Ahmed letartóztatását.

Szijjártó Péter külügyminiszter február 23-i egyiptomi látogatásán viszont dicsérte el-Szíszi diktatórikus rezsimjét, amiért visszatartja az „illegális migrációt”.

„Az Ahmed Samirt elítélő különleges bíróság által hozott ítéletek ellen nem lehet fellebbezni, a döntéseket Egyiptom elnöke hagyja jóvá. Felszólítjuk az egyiptomi elnököt, hogy semmisítse meg az ítéletet, és Ahmed Samir Santawyt azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon.”

Hétfőn Ahmed tárgyalása előtt kollégái és barátai még azért tüntettek Bécsben, hogy az egyiptomi hatóságok az egyetlen elfogadható és méltányos döntést, hozzá meg a diák ügyében, ami pedig nem lehet más, az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátás.

Ahmed Samir esete hasonlatos a szintén egyiptomi származású Patrick Zaki ügyéhez: a Bolognai Egyetem kutatóját 2020 februárjában tartóztatták le és azóta sem engedték ki. Zakit Ahmed Samirhoz hasonlóan szintén azután vitték be, hogy egy repülőgéppel hazatért Egyiptomba. Büntetését nemrég, 2021 január 17-én hosszabbították meg. Mindkét külföldön tanuló diák nyíltan kritizálta az egyre diktatórikusabb egyiptomi kormányt.

Címlapkép: Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.