Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyiptomban fogva tartott CEU-s diák szabadon bocsátásáért tüntettek Bécsben a tárgyalása előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tárgyalása előtt egy nappal, hétfőn tüntetést tartottak a bécsi egyiptomi nagykövetség kulturális irodája előtt azért, hogy szabadon engedjék Ahmed Samir Santawyt, a CEU egyiptomi antropológus mesterhallgatóját, akit hivatalosan terrorizmus vádja és álhírterjesztés vádjával tartóztattak le Kairóban és börtönöztek be még februárban, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint ugyanakkor sokkal inkább politikai okokból tartják fogva a 29 éves fiatalembert. 


A kairói állambiztonsági sürgősségi bíróság várhatóan kedden fog ítéletet hirdetni Samir egyik ügyében. Az egyiptomi hallgató ellen összesen két ügyben indítottak eljárást, mindkét esetben azzal vádolja az ügyészség, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott”, „terrorista szervezetet finanszírozott” és „hamis információkat terjesztett” a közösségi médiában. Az Amnesty International szerint letartóztatásának valójában a kutatási területéhez lehet köze, amely az iszlám vallás a nőjogok kapcsolatát vizsgálja.

A tüntetők két követeléssel fordultak az egyiptomi hatóságok felé, hogy

az egyetlen elfogadható és méltányos döntést hozzák meg a diák mindkét ügyében, ami nem lehet más, mint az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátás.

Ahmed február óta előzetes letartóztatásban van, és akár ötéves börtönbüntetés is várhat rá.

Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.

A védelem szerint ugyanakkor a vádat egyik ügyben sem tudta hitelesen alátámasztani az ügyészség: a védők azzal érvelnek, hogy a bűnügyi bizonyítási főosztály által kiadott jelentésből származtatott bizonyítékok érvénytelenek és jogellenesek, mert az abban a vádlottal kapcsolatban tett megállapítások nem tekinthetők szakmailag megalapozottnak. Samir ügyvédjei szerint ugyanis bebizonyosodott, hogy a bűnügyi jelentés szerkesztője egyáltalán nem látta Samir vallomását, azt nem is vizsgálták meg, és jelentés készítője csupán saját véleményét írta le a vádirat alapját képező dokumentumban. A védelem Samir felmentését kérte a vádak alól, akinek a helyzetét az is nehezíti, hogy az állambiztonsági sürgősségi bíróság döntése ellen nem lehet fellebbezni.

A hétfői tüntetésen Samir kollégái és barátai álltak ki a bebörtönzött hallgatóért, ismét emlékeztetve a nyilvánosságot a szintén egyiptomi származású Patrick Zaki esetére: a Bolognai Egyetem kutatóját 2020 februárjában tartóztatták le és azóta sem engedték ki. Zakit Ahmed Samirhoz hasonlóan szintén azután vitték be, hogy egy repülőgéppel hazatért Egyiptomba. Büntetését nemrég, 2021 január 17-én hosszabbították meg. Mindkét külföldön tanuló diák nyíltan kritizálta az egyre diktatórikusabb egyiptomi kormányt.