Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strasbourg: a menekültek indoklás és eljárás nélküli kitoloncolásával Magyarország törvényt sért

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon hirdetett ítéletet a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága annak a pakisztáni állampolgárnak, Khurram Shahzadnak az ügyében, aki 11 társával 2016. augusztus 11-én lépte át a szerb-magyar határt papírok nélkül. A csoportot egy Katymár melletti mezőn fogták el másnap délelőtt a magyar rendőrök, a férfi jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság vállalta, Magyarországnak kártérítést kell fizetnie.

2016-ban egy frissen bevezetett szabály értelmében a rendőrség nem regisztrálta a férfi menedékkérelmét, hanem egy rendőrségi furgonba ültetve leszállították a határkerítéshez. Ezután átparancsolták Szerbiába, majd erről videót is készítettek és a mindenben együttműködő, a jogsértéssel szemben semmilyen ellenállást nem tanúsító férfit ezek után ráadásul súlyosan bántalmazták is.

Mivel Magyarországon ezzel az eljárással szemben jogorvoslat nem létezik, ezért a jogvédő szervezet egészen Strasbourgig vitte az ügyet. Itt azt kérték, hogy állapítsa meg a bíróság: azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába kényszerítenek a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát. A kollektív kiutasítás ugyanis azt jelenti, hogy mindenféle egyéniesített eljárás, valamint megtámadható döntés nélkül toloncolnak ki valakit egy országból.

A kollektív kiutasítást az Emberi Jogok Európai Egyezménye egyébként is tiltja, ezt az ítéletet már tavaly decemberben meghozta az Európai Bíróság.

„Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék. Ez a mai ítélettel részben megtörtént. Az őt ért súlyos bántalmazás elégtelen hazai nyomozása miatt pedig hamarosan szintén ítélet várható Strasbourgban”

Az Emberi Jogok Európai Bizottsága Khurram ügyében tehát kimondta, hogy az itthon öt éve életbe lépett hazai menekültügyi szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, illetve dokumentáció nélkül Szerbiába visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik.

„A mai döntés ugyanakkor nem csak Khurram számára jelentős, hiszen hozzá hasonlóan a mai napig menedékkérők tömegeit pakolják át a határkerítésen önkényesen nap mint nap a magyar hatóságok. Nekik is reményt ad sorstársuk kitartása. A mai és a hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes és jogsértő gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk”

-nyilatkozta Khurram jogi képviselője, a Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Pohárnok Barbara.

Címlapkép: MTI/Molnár Edvárd